Papa kanonizira australsku redovnicu iz 19. stoljeća koja je prijavila svećenika pedofila

Foto:

AUSTRALSKA redovnica Mary MacKillop koja će sljedeći mjesec biti proglašena sveticom, 1871. godine je izbačena iz Katoličke crkve zbog pedofilije. Njezino izbacivanje je potaknuo jedan od svećenika koje je prijavila za seksualno zlostavljanje djece.

Prema pisanju australskih medija, u javnosti su se pojavili novi podaci o utemeljiteljici reda Josipovih sestara. Časna MacKillop je policiji i generalnom vikaru nadbiskupije u Adelaideu predala prijavu protiv patera Keatinga koji je u jednoj crkvenoj školi seksualno zlostavljao učenike.

Javna sramota svećenika je razbjesnila oca Charlesa Horana, prijatelja biskupa Laurencea Sheila, koji je iskoristio svoj utjecaj na biskupa i započeo postupak izbacivanja MacKillopove iz crkve. Redovnica je 1871. godine izbačena iz crkve zbog "nepokornosti", a biskup Sheil je pet mjeseci kasnije, na samrtnoj postelji, svoju odluku opozvao.

U australskoj crkvi su, dakle, još krajem 19. stoljeća pokušali prikriti sekaulano zlostavljanje u svojim redovima, objašnjava jezuit Paul Gardner, postular u postupku proglašenja MacKillop sveticom. Novi dokumenti o životu buduće svetice će biti objavljeni tjedan dana nakon kanonizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara