Papa nakon Salvinijevog slučaja: Ne zatvarajte luke migrantima

Papa nakon Salvinijevog slučaja: Ne zatvarajte luke migrantima
Foto: EPA

PAPA Franjo rekao je danas da političari ne bi trebali zatvarati luke očajnim migrantima, a njegova izjava uslijedila je nakon što je sud dobio zeleno svjetlo da započne istragu protiv Mattea Salvinija, protuimigrantski nastrojenog bivšeg talijanskog ministra unutarnjih poslova.

"U cijelom svijetu migranti i migrantice suočavaju se s rizičnim putovanjima kako bi pobjegli od nasilja, rata i siromaštva", rekao je Franjo tijekom tjedne opće audijencije u Vatikanu.

"Mnogo puta nije im dopušteno iskrcati se u lukama… Eksploatiraju ih krijumčari, danas! Neki političari ih tretiraju kao brojeve i vide ih kao prijetnju", rekao je čineći djelomično odmak od napomena koje je pripremio.

Suđenje Salviniju zbog navodne otmice migranata

Komentari Pape, čija je obrana migranata jedna od ključnih stavki njegova pontifikata, stigli su dva dana nakon što je talijanski senatski odbor donio odluku koja bi mogla dovesti do suđenja Salviniju zbog navodne otmice migranata.

Salvini je u srpnju 2019. naredio da 131 spašeni migrant ostane na brodu na moru kod Sicilije, što je trajalo šest dana dok druge europske države nisu pristale preuzeti ih.

Sud u Cataniji na Siciliji, posebni sud za istrage protiv ministara, prošli je mjesec preporučio da se Salviniju sudi zbog protuzakonitog zadržavanja migranata na brodu obalne straže Gregoretti.

Prijeti mu 15 godina zatvora

Bude li proglašen krivim, vođa krajnje desne Lige, koja je trenutno najpopularnija talijanska stranka, mogao bi dobiti i do 15 godina zatvora. To bi značilo zabranu obnašanja političkih dužnosti, ali i rušenje njegovih ambicija da postane vođa buduće vlade.

Salvini je rekao da će se s eventualnim suđenjem suočiti “uzdignute glave”.

Papa Franjo nije spomenuo slučaj protiv Salvinija, koji ga je često kritizirao zbog njegove obrane migranata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara