Papa napao Trumpov prijedlog rješenja za Palestinu

Papa napao Trumpov prijedlog rješenja za Palestinu
Foto: EPA

PAPA Franjo u nedjelju je upozorio na "nepravedna rješenja" izraelsko-palestinskog sukoba, kazavši da će ona biti samo uvod u nove krize, u očitoj referenci na bliskoistočni mirovni prijedlog Donalda Trumpa.

Franjo je te komentare iznio u Bariju, kamo je otputovao na sastanak biskupa svih zemalja sredozemnog bazena.

"Sredozemnoj regiji trenutno prijeti izbijanje nestabilnosti i konflikta na Bliskom istoku i raznim zemljama sjeverne Afrike i između raznih etničkih, vjerskih i konfesionalnih skupina", rekao je Papa.

"Ne možemo zanemariti još uvijek neriješen sukob između Izraelaca i Palestinaca, s opasnošću zbog nepravednih rješenja koja bi mogla biti uvod u nove krize", rekao je.

Među sudionicima bio je nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata, pod čiju jurisdikciju spadaju Izrael, palestinski teritoriji i Jordan.

Planom se priznaje izraelska vlast u židovskim naseljima na Zapadnoj obali

Vjeruje se da je ovo prvi put da Papa, koji je često branio i palestinska prava i izraelsku potrebu za sigurnošću, javno govori o izraelsko-palestinskom sukobu otkad je Trump objavio plan 28. siječnja.

Planom se priznaje izraelska vlast u židovskim naseljima na Zapadnoj obali i zahtijeva da Palestinci ispune niz uvjeta za državu s glavnim gradom u selu na Zapadnoj obali istočno od Jeruzalema.

Premda je Trump izjavljivao da mu je cilj okončati desetljeća sukoba, njegov plan ide u korist Izraela, što je naglašeno palestinskom odsutnošću za vrijeme njegove objave u Bijeloj kući, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu stajao pored njega. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara