Papa oštro na Hrvatsku: Nekretnine pripadaju benediktincima, ne miješajte se u crkvena pitanja!

Papa oštro na Hrvatsku: Nekretnine pripadaju benediktincima, ne miješajte se u crkvena pitanja!

Foto: Arhiva (AFP)

"SPOMENUTO je pitanje upravo crkvene naravi. Stoga žalosti činjenica što je instrumentalizirano i što se nastoji predstaviti ga u političkom i demagoškom ključu, kao da bi se željelo naškoditi Hrvatskoj. Naprotiv, odluka Svete Stolice isključivo teži da se ponovno uspostavi pravda unutar Crkve, premda i samo djelomičnim obeštećenjem", objavio je Tiskovni ured Svete Stolice priopćenje za javnost na hrvatskome jeziku a povodom spora između hrvatske biskupije i talijanskog benediktinskog samostana.

Vraća se ono što se do sada nije poštivalo

Službeni Vatikan tvrdi da je odluka primijenjena zaključkom rasprava koju je Sveta Stolica započela već od 2004. godine s Biskupijom Poreč i Pula i Benediktinskim samostanom u Pragli, a 2008. godine Sveti je Otac ustanovio posebno Kardinalsko povjerenstvo koje je u prosincu 2010. godine izvijestilo Papu o zaključcima koji su prihvaćeni.

Vatikan napominje da je tom odlukom određeno da se odnosne nekretnine, još u posjedu Biskupije, prenesu u vlasništvo hrvatske pravne osobe Abbazia d.o.o. koje je jedini vlasnik Opatija Praglia, obnavljajući tako, koliko je danas moguće, oporučnom voljom izvornoga darivatelja određeno stanje, koje se, zbog povijesnih događanja, mnoge godine nije poštivalo.

Kriv je porečki biskup

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Osim toga, od Biskupije je zatražena odšteta Opatiji Praglia kao naknada za dobra koja je Biskupija već otuđila ili su jednostavno nepovratna. Mjera te odštete se ima smatrati paušalnom jer je puno veća vrijednost dobara koje je Biskupija već otuđila", napominje Tiskovni ured  naglašavajući da biskup Poreča i Pule, nakon što je u početku pristao pregovarati s benediktincima kako bi se postiglo unutarcrkveno rješenje spora, na žalost se povukao od takva stava.

Naglašava se da je porečki biskup odbio potpisati ugovor koji bi gornjim odredbama imao dati civilni učinak, Sveti je Otac 6. srpnja 2011. morao pribjeći imenovanju S.E.R. monsinjora Santosa Abrila y Castelloa povjerenikom "ad actum", koji je za ovo posebno pitanje zamijenio lokalnu crkvenu vlast, da bi se napokon dospjelo do rješenja spora i redovitim bilježničkim činom.

Imamo pravni temelj

"Razlozi koje je navodila biskupija Poreč i Pula uvijek su se s dužnom pomnjom razmatrali te su prihvaćeni u papinskoj odredbi, prema mjerilima pravičnosti i pravde. Smućuje, stoga, što odluka Svete Stolice nailazi na protimbe kao da je jednostrana ili čak kao da je bez pravoga temelja", zaključuje se u priopćenju.

Stav Vatikana u suprotnosti je s izjavama premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića koji se boje revizije Osimskih sporazuma. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara