Papa se direktno suprotstavio vladi u Poljskoj: Pozvao mlade da prihvate izbjeglice

Papa se direktno suprotstavio vladi u Poljskoj: Pozvao mlade da prihvate izbjeglice

Foto: Hina

PAPA FRANJO pozvao je u Krakowu mlade da prihvate migrante i izbjeglice, izravno se suprotstavivši poljskoj vladi koja se tome protivi.

Papa je to kazao pred više od 600.000 mladih okupljenih na Svjetskom danu mladih, međunarodnom skupu koji traje šest dana i prozvan je "katoličkim Woodstockom".

"Milosrdno srce može biti utočište za one koji nemaju dom ili su ga izgubili; milosrdno srce može sagraditi dom i obitelj onima koji su bili prisiljeni emigrirati; ono zna što je nježnost i suosjećanje", rekao je.

"Milosrdno srce otvara se da bi prihvatilo izbjeglice i migrante", dodao je.

Poljska konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda ne slaže se s Papom u tom pogledu i protivi se obveznim europskim kvotama za prihvat izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki konzervativni čelnici poljske Crkve također imaju dvojbe prema migrantima, posebice iz islamskih zemalja, strahujući da bi oni mogli ugroziti poljski kršćanski identitet.

Papa Franjo molio se ispred najvažnije poljske svete ikone, Crne Gospe od Jasne Gore, i rekao na misi na otvorenom pred desecima tisuća okupljenih vjernika da zahvaljuje Poljacima što su zadržali vjeru u teškim vremenima.  

Franjo je zahvalio za, kako je rekao, "zaraznu snagu izvorne vjere, koja se prenosi s obitelji na obitelj" u Poljskoj, u kojoj je oko 98 posto katolika.

Papa je kazao da je njihova vjera ostala jaka u mnogim situacijama kroz povijest.

Poljska je poznata po tome što je sačuvala katolički plamen da gori tijekom desetljeća komunističke vladavine, navodi Reuters.

Kad je 79-godišnji Papa blagoslivljao oltar na početku mise, spotaknuo se na stepenici ali su priskočili pomoćnici te se izgleda nije ozlijedio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara