Papa pozvao Tajlanđane da u kršćanima ne vide strance

Papa pozvao Tajlanđane da u kršćanima ne vide strance
Foto: EPA

PAPA FRANJO odao je počast tajlandskim katolicima koji su u prošlosti trpjeli ili su ubijeni zbog vjere te pozvao današnje Tajlanđane da ne gledaju na kršćanstvo kao na "stranu" religiju.  

Bio je to posljednji Papin cijeli dan tijekom boravka u Tajlandu gdje je dominantna kultura blisko povezana s budizmom premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima.

Izrazio zahvalnost tamošnjim vjernicima

Kasnije Papa odlazi u Wat Roman, uglavnom katoličko područje u predgrađu glavnoga grada Bangkoka.

Papa je posjetio moderno svetište izgrađeno u čast Nicholasa Bunkerda Kitbamrunga, tajlandskoga svećenika koji je umro 1944. i vjernici ga smatraju mučenikom.

Sin kršćanskih preobraćenika s budizma, uhićen je zbog zvonjave crkvenih zvona za vrijeme razdoblja kojim je dominirala antizapadnjačka vlada sumnjičava prema stranim utjecajima poput francuskih kolonijalnih snaga u susjednim zemljama.

Svećenik je osuđen na 15 godina zatvora te je umro od tuberkuloze u bolnici gdje se prema njemu loše postupalo te mu se uskratila potrebna skrb jer je bio katolik.

U razgovoru s katolicima i časnim sestrama okupljenima u crkvi, Franjo je izrazio zahvalnost onima koji su u prošlosti preuzeli na sebe "tiho mučeništvo vjere i svakodnevnu predanost".

Godine 1940., sedam katolika ubila je tajlandska policija u sjeveroistočnoj pokrajini Nakhon Phanom. Papa Ivan Papao kasnije ih je proglasio mučenicima.

Razdoblje za vrijeme Drugoga svjetskog rata i drugi progoni smatraju se zastranjivanjem, a današnji odnosi između budista i katolika općenito su vrlo dobri.

Za vrijeme vladavine tajlandskoga kralja Naraija prije 350 godina, osnovana je papinska misija u Sijamu. Premda misionarima nije uspjelo masovno preobratiti stanovništvo, budistička većina uglavnom ih je tolerirala, posebice kraljevski dvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara