Papa proglasio blaženom Mariju Propetog Isusa Petković (skupno izvješće)

PAPA Ivan Pavao II. danas je u Dubrovniku, na prvom euharistijskom slavlju prigodom svoga trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj, proglasio blaženom Mariju Propetog Isusa Petković.

U propovijedi tijekom euharistijskog slavlja u gruškoj luci Papa je podsjetio da je Marija Propetog Isusa Petković (1892., Blato na Korčuli - 1966., Rim) utemeljila Družbu Kćeri Milosrđa, kojom je "mudro upravljala četiri desetljeća, otvorivši je misijskom radu u državama Latinske Amerike".

"Osvojena Božjom ljubavlju, ona je odlučila zauvijek se posvetiti Bogu, te ostvariti težnju da se posve preda duhovnome i materijalnom dobru najpotrebnijih", rekao je Papa.

Potaknut životom prve hrvatske blaženice, pozvao je hrvatske žene da "nastave gledati na svaku osobu očima srca te joj idu u susret i budu uz nju osjetljivošću što je vlastita majčinskom osjećaju". "Vaša je nazočnost prijeko potrebna u obitelji, u društvu, u crkvenoj zajednici", naglasio je Ivan Pavao II.

U propovijedi Papa je izrazio radost što je došao u "stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra".

Na misnom slavlju u gruškoj luci okupilo se oko 60 tisuća hodočasnika, pristiglih u 500 autobusa iz cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore i Vojvodine, te inozemstva, Paragvaja, Argentine, Perua i Čilea.

Pozdravljajući ih Papa im je zahvalio na dočeku, ističući kako mu se ostvarila želja da dođe u Dubrovnik. "Zahvaljujem Bogu i vama na prelijepom dočeku, na bogoslužju i predivnim prirodnim ljepotama", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na početku euharistijskog slavlja, dubrovački biskup Želimir Puljić poželio je Papi dobrodošlicu u "grad koji je prepun uspomena povijesnih veza Apostolske Stolice i Dubrovnika".

Na misi su bili, uz ostale, i kardinal Angelo Sodano, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koelnski kardinal Joakim Meisner, dubrovački i drugi hrvatski biskupi, predstavnici drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj te državni dužnosnici predvođeni hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Na misu u Dubrovniku došao je i Roger Cortina Alvarado, peruanski natporučnik koji je 1988. sa svojim mornarima preživio brodolom, nakon što je zazvao službenicu Božju Mariju Petković.

Praćen zvonjavom crkvenih zvona, papa Ivan Pavao II. je popodne papamobilom došao na zastavama okićeni Stradun, središnju ulicu starog dijela Dubrovnika, gdje su ga brojni građani pozdravili pjesmama "Hrvatska ti kliče hvala" i "Svetom Ocu".

Ispred crkve sv. Vlaha, na čijim ga je stubama dočekalo 100 prvopričesnika, kao simbol njegova 100. apostolskog putovanja izvan Italije, Sveti je Otac u znak mira pustio golubice.

Oko 18 sati Papa je napustio Stradun i u papamobilu krenuo prema dubrovačkoj zračnoj luci odakle je zrakoplovom oko 20 sati sletio u zračnu luku na Krku.

U riječko Bogoslovno sjemenište, svoju rezidenciju tijekom petodnevnog boravka u Hrvatskoj, Papa se vratio večeras u 20,35 sati. I večeras ga je u Rijeci dočekalo više tisuća vjernika i građana Rijeke.

Današnjim pohodom Dubrovniku Ivan Pavao II. upisao se kao prvi papa koji je posjetio taj hrvatski grad bogate povijesti i kulture.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara