Papa Ratzinger pozvao na dijalog između Izraela i Palestine

Foto: AFP

JOSEF RATZINGER u svom je obraćanju "Urbi et orbi" iz bazilike Svetog Petra u Rimu pozvao na prekid nasilja u Siriji, te na obnovu dijaloga između Izraela i Palestine. Papa je zatražio božju pomoć za zemlje koje su tijekom 2011. pogođene prirodnim katastrofama i ekonomskim poteškoćama.

"Neka princ mira podari mir i stabilnost onoj zemlji u kojoj je odlučio doći na svijet i ohrabri nastavak dijaloga između Izraelaca i Palestinaca. Neka donese kraj nasilja u Siriji, gdje je toliko krvi već proliveno. Neka uzgoji pomirenje i stabilnost u Iraku i Afganistanu. Neka udahne novi život svim elementima društva u zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka dok streme prema unaprjeđenju zajedničkog dobra", poručio je Ratzinger, prenosi Guardian.

Božju pomoć papa je zatražio i za narod na Rogu Afrike, koji pati od gladi i nestašice hrane. Pozvao je međunarodnu zajednicu da im izađe u susret i pruži im svu moguću pomoć. Pomolio se i za utjehu žrtava poplava u Tajlandu i na Filipinima.

Ratzinger je na kraju govora pročitao svoju božićnu čestitku na 65 jezika. U božićnoj je čestici poglavar Katoličke crkve osudio komercijalizaciju Božića. Vjernike je pozvao da ne nasjedaju na površni sjaj blagdanskog doba, već da zagledaju dublje kako bi pronašli njegovo pravo značenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara