"Papino zdravlje ozbiljno oslabilo"

ZDRAVSTVENO stanje papa Ivana Pavla II. dodatno se pogoršalo i on se možda približio kraju svoga života, izjavio je belgijski kardinal Godfried Danneels za dnevni list Hel Laatste Nieuws od ponedjeljka.

Papa (84), koji boluje od Parkinsonove bolesti i teškog artritisa, s krajnjim je naporima u nedjelju dovršio svoj posjet francuskom svetištu Lourdes, rekavši na misi pred Špiljom ukazanja, kojoj je nazočilo 200.000 vjernika, kako tu "završava njegovo hodočašće".

"Papino zdravlje je ozbiljno oslabljeno. Kada papa kaže: Ovdje završavam svoje hodočašće to može značiti dvije stvari, barem su tako to interpretirali ljudi koji su ga slušali na polju. To je svakako bilo njegovo zbogom Lourdesu, a možda i svom životu", kazao je kardinal Danneels.

Za belgijski radio VRT Danneels je rekao kako bi komentar o kraju hodočašća mogao "ukazivati na nešto dublje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To može značiti kako to nije nešto što će se dogoditi sutra ili idućeg mjeseca no da on smatra kako se kraj približava", dodao je.

To nije prvi puta da papina slabost na putovanju potakne spekulacije o tome koliko mu je još vremena ostalo do kraja životnog puta.

Tijekom posjeta Slovačkoj u rujnu prošle godine, bio je toliko slab da su pomoćnici morali pročitati većinu njegovih govora, pa su mnogi vjerovali da mu je to posljednje putovanje.

Vatikanski dužnosnici u ponedjeljak rekli da su mnogi pogrešno shvatili papine riječi pred Špiljom ukazanja u Lourdesu, te potvrdili da će 5. rujna nazočiti okupljanju talijanske katoličke mladežu u Loretu, a naznačena je i mogućnost njegova putovanja u Istanbul 30. studenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara