"Papirnata baterija" kao budućnost elektronike

ZNANSTVENICI su u Americi razvili novu vrstu baterije koja izgleda baš kao komadić papira. Njezini inventori se nadaju kako će baš ta baterija postati idealni izvor energije u budućnosti zahvaljujući svojoj jakosti i fleksibilnosti, moći će se koristiti u širokom spektru uređaja, od prijenosne elektronike do medicinskih uređaja.

Nova baterija napravljena je od celuloze, a razvijena je na Politehničkom institutu u Rensselaerinstitutu. Zamišljena je kao maleni građevni blok ili Lego kockica koje svojim međusobnim spajanjem mogu tvoriti različite naprave.

Velika prednost nove baterije je njezine fleksibilnost što joj omogućuje da se oblikuje u bilokakav željeni oblik, a za njen učinak znanstvenici tvrde da je jednako dobra, ako ne i bolja od svake današnje baterije.

Kako je baterija biološki razgradiva i potpuno neškodljiva za okoliš, i proizvođači automobila nestrpljivo čekaju prva testiranja baterije. Maleni listić "papira" uskoro bi mogao biti glavni pokretač svih električnih naprava, a uz to ne bi uopće škodio prirodi.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara