Parangal na sudu: Počelo suđenje braći Svalina i Ahmeti za dilanje heroina i noćne eksplozije!

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Joško Supić / Cropix

GOTOVO da je bila premala velika dvorana splitske Palače pravde za brojno osiguranje i 16-oricu optuženih za dilanje u Uskokovoj akciji Parangal. Grupa je pala prije godinu dana, zaplijenjeno je 6 kilograma heroina, a terete ih za ukupno 26 kilograma droge koja je u Split stizala iz BiH, te 5 milijuna kuna zarade. 

Dilali heroin, minirali po Splitu

Dio optuženika, među njima i braća Ferdi i Mehdi Ahmeti, terete se za noćne eksplozije po Splitu. Optuženi su da su postavili eksploziv pod automobil borilačkog asa Igora Alagića, te za bacanje eksploziva pred lokal Mania Mira Pivca, kojem mnogi pripisuju značajnu ulogu u splitskom podzemlju. Pravomoćno je osuđen za dilanje, pa pomilovan, a već deset godina nema nikakve kaznene prijave protiv njega.

Na početku lanca bili su braća Goran i Joško Svalina, poznati dileri sa splitskih Brda. Uhvaćen je bio i treći brat Jurica, no počinio je samoubojstvo u splitskom zatvoru. 

Igoru Dokiću i Mehdiju Ahmetiju smeta sudac Lozina

Svi tvrde: "Nismo krivi", a jedino je Igor Dokić izrazio želju da obranu iznese na početku suđenja. To će ipak napraviti na idućem ročištu, jer je danas bio preumoran. Mučila ga je nesanica, pa je jutros imao problema s koncentracijom.

Dokić je zatražio da se iz sudskog vijeća makne sudac Slavko Lozina. Nešto mu je, naime, dobacio tijekom ranijeg suđenja Goranu Svalini pa su ga osudili na uvjetnu kaznu za prijetnju. Sumnja da će Lozina biti objektivan.

Nešto je protiv Lozine imao i Mehdi Ahmeti, koji je nedavno dvaput rezao žile na rukama u pritvoru. O čemu se radi Lozina ne zna, no svejedno je predsjednik Vijeća, sudac Zoran Kežić, odbio zahtjeve za izuzeće. Od optuženika nedostaje tek Joško Balić. U bijegu je, pa će mu suditi u odsutnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara