Pariški tužitelj: "Napad ima obilježja islamskih militanata"

Pariški tužitelj: "Napad ima obilježja islamskih militanata"

Foto: FaH

FRANCUSKA policija još uvijek istražuje je li napadač koji se kamionom zaletio u mnoštvo ljudi u Nici radio sam ili u skupini, ali napad ima obilježja islamskih militanata, rekao je pariški tužitelj.  

"(Istraga) će pokušati utvrditi jesu li mu pomagali suučesnici (i) je li Mohamed Lahouaiej Bouhlel bio povezan s islamističkim terorističkim organizacijama", kazao je tužitelj Francois Molins na konferenciji za novinare,  govoreći o napadaču tuniškog podrijetla.

"Unatoč tomu što za jučerašnji napad još nitko nije preuzeo odgovornost, takav se napad savršeno uklapa u pozive na ubojstva tih terorističkih organizacija", rekao je.

Molins, koji je kazao da je Bouhlelova bivša žena u policijskom pritvoru, dodao je da je napadač pucao nekoliko puta na policajce prije nego što je njegovo vozilo zaustavljeno, a on ubijen.

Policija je u  kamionu pronašla jedan pištolj i lažna oružja dugih cijevi. Kasnije su pronašli telefon i kompjutor  u njegovu domu.

Mohameda Lahouaieja Bouhlela, 31-godišnjaka rođenog u Tunisu s prebivalištem u Nici,  susjedi opisuju kao "zastrašujućeg muškarca".  Premda je imao nekoliko okršaja sa zakonom, Bouhlel nije bio na popisu osumnjičenih militanata, koji posjeduju francuske obavještajne službe. Francuski ministar pravosuđa Jean-Jacques Urvoas novinarima je rekao da je Bouhlel u ožujku ove godine prvi put bio osuđen. "Izbila je svađa između njega i drugoga vozača i on je na njega bacio drvenu paletu", kazao je Urvoas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon presude, Bouhlel je dobio uvjetnu kaznu uz obvezno javljanje policiji jednom tjedno, što je i činio, rekao je Urvoas.

Tuniški sigurnosni izvori za Reuters su rekli da je Bouhlel zadnji put posjetio svoj rodni grad Msaken, oko 120 kilometara južno od Tunisa, prije četiri godine.

Bio je oženjen i otac troje djece, no imao je bračne probleme, kazali su isti izvori. Tuniskim vlastima nije poznato je li imao radikalne ili islamističke stavove, a posjedovao je francusku boravišnu dozvolu  zadnjih deset godina bez francuskog državljanstva, dodali su tuniški sigurnosni izvori.

Bouhlelovi susjedi u četvrti u sjevernom dijelu Nice gdje je stanovao kazali su da je bio "napeta osoba koja se nije družila s ostalima". Susjed koji je stajao u predvorju Bouhlelove zgrade kazao je: "Nije imao zastrašujuće lice ... ali taj pogled. Znao bi često buljiti u djecu", dodao je.

Bouhlelov rodni grad Msaken u blizini je priobalnog grada Soussea, gdje je prošle godine oružani napadač na plaži ubio 38 ljudi, uglavnom britanskih turista.

Mnogi stanovnici grada migrirali su u Nicu, gdje tuniška zajednica obuhvaća 130.000 ljudi, navodi tuniška novinska agencija TAP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara