Pariz i Berlin: Kompromis o dvojnom predsjedništvu u EU

FRANCUSKA i Njemačka usuglasile su u utorak navečer u Parizu kompromisni prijedlog o raspodjeli ovlasti u budućoj reformiranoj i proširenoj Europskoj uniji.

Francuska, koja se zauzima za očuvanje uloge nacionalnih država, prihvatila je njemački prijedlog da predsjednika Europske komisije treba birati Europski parlament, a ne čelnici država članica kako je to predlagala Velika Britanija. S druge strane Njemačka, koja je pristaša federalne Europe, pristala je da se zamijeni sadašnji rotirajući sustav predsjedništva izborom predsjednika Vijeća Europske unije na dvoipolgodišnji ili petogodišnji mandat. Taj predsjednik Vijeća imao bi ovlasti slične onima koje ima francuski predsjednik, a birale bi ga zemlje članice.

Predsjednika Europske komisije sada biraju zemlja članice a Europski parlament ga potvrđuje, dok se predsjedništvo Europskog vijeća rotira među 15 članica svakih šest mjeseci, što rezultira nedostatkom kontinuiteta, pogotovo nakon što se Unija proširi na 25 članica.

Dokument, koji su u utorak navečer usuglasili francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder, također sadrži i konkretne ideje o osnivanju Ureda javnog tužitelja, o zajedničkoj graničnoj policiji te o obrambenoj politici EU-a. U kompromisnom rješenju, dogovorenom na neformalnoj večeri u Elizejskoj palači, Chirac i Schroeder predlažu da se odluke o vanjskoj politici i sigurnosti EU donose kvalificiranom većinom. Njemačko-francuski prijedlog isključuje dakle svako pravo veta jedne zemlje članice, ali zadržava mogućnost povlačenja ili nesudjelovanja jedne ili više zemlja EU u slučaju ´specifičnih problema´.

Ti će prijedlozi biti predstavljeni Konvenciji o budućnosti Europe, kojom predsjedava bivši francuski predsjednik Valery Giscard d´Estaing.

Kancelar Schroeder ocijenio je dogovor sa Chiracom prihvatljivim kompromisom, koji će ojačati ovlasti i Europske komisije i Europskog parlamenta.

Nedavno su španjolski i britanski premijeri Jose-Maria Aznar i Tony Blair i francuski predsjednik Chirac predložili da se uvede institucija predsjednika Europske unije, kojeg bi birali šefovi država ili vlada EU-a. Njemačka je, s druge strane, dosada bila za to da tu ulogu ima predsjednik Europske komisije. Za njemački pristup je i većina manjih zemalja.

Kako bi pomirio ta dva pristupa, predsjednik izaslanstva francuske Nacionalne skupštine za europska pitanja Pierre Lequiller, predložio je da se u jednoj osobi objedini predsjednik Unije i predsjednik Komisije.

Taj je prijedlog oštro napadnut u Velikoj Britaniji. Ministar za europska pitanja Denis MacShane izjavio je da bi u tom slučaju Europa dobila ´Kaisera´.

Očekuje se da će francusko-njemački prijedlog o uvođenju dvojnog predsjedništva naići na veće odobravanje kod zagovornika međuvladina pristupa, nego kod manjih zemalja i kod Europske komisije, koji se zauzimaju za federalnu Europu.

Danski premijer Anders Fogh Rasmussen, koji se ranije protivio uvođenju institucije predsjednika EU-a, promijenio je mišljenje i dat će potporu njemačko-francuskom prijedlogu, objavio je danski dnevnik Politiken.

On se zauzima da se unutar EU-a naprave tri skupine zemalja - velike, srednje i male, iz kojih bi se sukcesivno birao predsjednik. Rasmussen smatra da budućeg europskog predsjednika treba birati iz redova bivših ili sadašnjih šefova vlada.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara