Pariz i Berlin razgovorat će o podjeli ovlasti unutar EU-a

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder pokušat će u utorak na radnoj večeri u Parizu uskladiti svoja stajališta i postići kompromisni prijedlog oko budućih reformi institucija Europske unije.

Pariz i Berlin imaju različita stajališta oko prijedloga da Europska unija dobije predsjednika. Francuska se zauzima za to da se uvede institucija moćnog predsjednika EU-a, kojeg bi izabrale zemlje članice, dok je Njemačka sklonija pristupu koji je bliže federalnom modelu, tj. jačanju uloge Europske komisije.

Njemački kancelar Schroeder u nekoliko je navrata dao naslutiti da je spreman prihvatiti kompromis i uvođenje institucije predsjednika EU-a, ako se istodobno ojača i Europska komisija.

Za pripremu prijedloga budućih reformi institucija EU-a, koje trebaju omogućiti njezino efikasno funkcioniranje i nakon proširenja, zadužena je Konvencija o budućnosti Europe, kojom predsjedava bivši francuski predsjednik Valery Giscard d´Estaing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničko stajalište, ako ga postignu, predsjednik Chirac i kancelar Schroeder namjeravaju objaviti 22. siječnja, na 40. obljetnicu sklapanja Elizejskog sporazuma o prijateljskim odnosima između dviju zemalja nakon Drugog svjetskog rata.

Eventualni sporazum dao bi golemi poticaj radu Konvencije o budućnosti Europe, koja bi do lipnja trebala predložiti ustavni sporazum za proširenu EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara