Pariz može odahnuti, vodostaj Seine nakon tjedan dana počeo opadati

Pariz može odahnuti, vodostaj Seine nakon tjedan dana počeo opadati

Foto: Hina

VODOSTAJ Seine blago je opao u Parizu, prvi puta u tjedan dana, te je u 6 sati ujutro bilježio 6,07 metara, nakon što je tijekom noći dosegao 6,10, objavile su nadležne službe.

Nakon osam sati neprekidnog rasta, rijeka se tako vratila na razinu od petka navečer. Zasad je razina vode ispod poplave iz 1982. od 6,18 i daleko ispod rekorda iz 1910. od 8,62 m.

Najgore hipoteze ministarstva za okoliš spominju 6,50 m.

Meteo-France prognozira još kiša za ovaj vikend, ali ne onakvih kakve su prijestolnicu pogodile prije tjedan dana.

Zbog Seine koja je dosegla najvišu razinu u posljednjih 30 godina Pariz je u petak poduzeo preventivne mjere: muzeji Louvre i Orsay ostali su zatvoreni a umjetnine su premještene, brodovi za turiste privezani su uz obalu, a podignute su i barikade.

Francuske su vlasti aktivirale i preliminarne planove za premještaj nekih važnih zgrada zbog opasnosti od poplava.

Ured predsjednika i premijera nisu neposredno ugroženi, ali zgrade parlamenta i ministarstva vanjskih poslova, koje se nalaze neposredno uz rijeku, pod velikom su opasnošću , prenijeli su mediji.

Jake kiše koje su ovaj tjedan pogodile Europu, a u kojima je poginulo 16 osoba, nisu dosad uzrokovale veće štete u francuskoj prijestolnici.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je 20.000 ljudi evakuirano iz svojih domova u drugim dijelovima Francuske.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara