Parižani odaju posljednju počast vojnicima poginulima u Maliju

Parižani odaju posljednju počast vojnicima poginulima u Maliju
Foto: EPA

STOTINE Parižana izašle su na ulice u ponedjeljak kako bi odali posljednju počast 13-orici francuskih vojnika poginulih na Maliju prošli tjedan dok vozila s ljesovima prekrivenih zastavama prolaze srcem Pariza.

Vojnici su poginuli kad se njihov helikopter srušio u mraku dok su lovili islamske militante.

Najveći gubitak vojnika u jednom danu u zadnjih 36 godina

To je najveći gubitak francuskih snaga u jednom danu od napada na Bejrut prije 36 godina kad je smrtno stradalo 58 vojnika.

Pogibija u Maliju skreće pozornost na ljudsku cijenu koju Francuska plaća zbog vođenja šestgodišnjih operacija protiv pobunjenika u zapadnoj Africi.

To je prisililo Francusku da preispita svoju strategiju, bez izgleda za skorašnje uvjete povlačenja svojih 4500 vojnika iz regije. 

U pratnji motorizirane policije i vojnika iz vojne regimente koji su pozdravljali svoje poginule drugove duž mosta Aleksandra III, pogrebna vozila svečano su prilazila prema Hotel des Invalides, gdje će predsjednik Emmanuel Macron održati počast na pogrebnoj svečanosti kasnije tijekom dana.

Tijela vraćena u nedjelju

Tijela poginulih vojnika vraćena su kući u nedjelju nakon vojne počasti u bazi u Gaou, u srednjem Maliju.

"Ono o čemu se radi u Sahelu jest sigurnost Francuske", rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za radio RTL uoči odavanja počasti govoreći o pustinjskoj regiji zapadne Afrike južno od saharske pustinje koja uključuje Mali.

Francuska, bivša kolonijalna sila u regiji, jedina je zapadna zemlja sa značajnom vojnom prisutnošću koja vodi operacije protiv pobunjenika u Maliju i široj regiji Sahelu.

Prema anketi IFOP-a objavljenoj u L'Expansionu, 58 posto Francuza podržava francuske vojne operacije u Maliju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara