Pariz-Berlin-Bruxelles izazvali najveći raskol u povijesti NATO-a

SVJETSKI tisak u utorak se naširoko bavi odlukom Francuske, Njemačke i Belgije da stave veto na američki zahtjev NATO-u o potpori Turskoj u slučaju rata u Iraku, ocjenjujući uglavnom da je ta njihova odluka uzrokovala najveći raskol u povijesti Sjevernoatlantskog saveza.

Francuski tisak uglavnom ističe važnost potpore koju je Moskva dala francusko-njemačkom stajalištu, a koju je u ponedjeljak u Parizu izrazio ruski predsjednik Vladimir Putin. ´Pariz-Berlin-Moskva. Proturatna osovina´, naslov je u listu Liberation.

Francuski list Le Figaro navodi kako je iračka kriza prouzročila transatlantski jaz. ´NATO je uronio u jednu od najdubljih kriza u svojoj povijesti´, kaže list.

Njemački tisak, više ili manje oštro, kritizira kancelara Gerharda Schroedera. ´Sad je dosta, gospodine Schroederu´, piše konzervativni Die Welt.

´Njemačka se ponovno u svijetu percipira kao nepredvidiva zemlja´, kaže list, tvrdeći da je sadašnja njemačka vlada ´uništila u nekoliko mjeseci rad svojih prethodnika kroz desetljeća´.

´Ni jedan kancelar nije prouzročio toliko štete zemlji´, dodaje Die Welt.

Nešto manje kritičan je dnevnik Die Frankfurter Allgemeine. ´Bez sumnje, Berlin pokušava prekinuti izolaciju u koju se doveo´ sa svojom iračkom politikom. List kritizira tzv. francusko-njemački ´tajni plan´ razoružanja Iraka.

´Nikad ni jedna njemačka vlada nije imala takvu potporu njemačkog stanovništa glede nekog kontroverznog pitanja... a nikad se ni jedna vlada nije tako slabo poslužila tom potporom. Ova je vlada slab odvjetnik za dobru stvar´, kaže list Suedeutsche Zeitung.

Američki tisak dao je prostora anti-francuskim stavovim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

New York Times čak navodi kako bi Francuska trebala izgubiti svoje stalno mjesto u Vijeću sigurnosti i prepustiti ga Indiji. ´´Da budemo iskreni, Indija je puno ozbiljnija u posljednje vrijeme od Francuske´, dodaje list.

Među karikaturama koju objavljuju listovi ističe se ona na kojoj autor primjećuje da bi Francuze bile lako uvjeriti u neku stvar da je američki državni tajnik komičar Jerry Lewis.

Na drugoj, mlada tek udana Francuskinja prikazana je u zagrljaju ogromnog Sadama Huseina uz opasku: ´On će se promijeniti, samo za to treba vremena´.

Britanski tisak upozorava da je odluka Francuske, Belgije i Njemačke bacila NATO u jednu od najozbiljnijih kriza u 54 godine postojanja.

Za Daily Mail, veto Pariza i Bruxelelsa kojima se pridružio i Berlin bili su snažna pljuska u lice Washingtonu, pa tako i Londonu.

Independent vidi u krizi ´najveći raskol u transatlantskim odnosima od Drugog svjetskog rata´.

Turski tisak također se bavi tom odlukom.

´Nikad se takva situacija nije dogodila u povijesti NATO-a, čak ni u najkritičnijim danima hladnog rata´, kaže u uvodniku turski list Milliyet.

Sadam Husein doveo je NATO na rub raspada nakon što je podijelio Ujedinjene narode i Europsku uniju, piše list Sabah. ´NATO više nikad neće biti kredibilna organizacija´, dodaje list.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara