Pariz-Moskva-Merlin: "Središnja uloga" UN-a nakon rata

RUSIJA, Francuska i Njemačka, predvodnice oporbe vojnoj operaciji Washingtona u Iraku, inzistirale su u petak na summitu u Sankt Petersburgu na "središnjoj ulozi" UN-a u poslijeratnom razdoblju u Iraku.

"Padom diktature Sadama Huseina ući ćemo u novu fazu",izjavio je francuski predsjednik Jacques Chirac.

"Čim bude moguće potrebno je pokrenuti političku, gospodarsku i institucionalnu obnovu Iraka i Ujedinjeni narodi bi trebali odigrati središnju ulogu", dodao je on na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s rukim predsjednikom Vladimirom PutinOom i njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Putin, domaćim summita, također je inzistirao na "jedinstvenoj ulozi UN-a kao mehanizmu rješenja međunarodnih sukoba", naglasivši da cilj ne bi mogao biti postignut bez "suradnje u euro-atlantskom području".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj američko-britanske koalicije "nije postignut. Jedini legitimni cilj je bio razoružanje, ali ništa nije pronađeno, režim se nije služio oružjem masovnog uništenja", naglasio je Putin.

Kancelar Schroeder je ocijenio da cijela međunarodna zajednica, uključujući i koaliciju mora prihvatiti "okrilje" UN-a.

"Vojna pobjeda Sjedinjenih Država je neosporna", ali sada treba postići "trajnu pobjedu za Iračane i cijelu regiju", dodao je on.

Moskva, Pariz i Berlin su se odlučili održati sastanak na vrhu u petak i subotu Sankt Peterburgu kako bi pokušali nametnuti svoja gledišta u pogledu Iraka, nasuprot Washingtonu koji želi u toj regiji marginalizirati zemlje koje su se protivile ratu.

"Cilj našeg sastanka nije podjela međunarodne zajednice, već traženje rješenja iračkog pitanja koje bi bilo prihvatljivo za sve kao i traženje struktura međunarodne sigurnosti za 21. stoljeće", izjavio je Putin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara