Parkinsonova bolest kod miševa izliječena kloniranjem stanica

Parkinsonova bolest kod miševa izliječena kloniranjem stanica

TERAPEUTSKO kloniranje rezultiralo je velikim uspjehom, izliječena je Parkinsonova bolest kod miševa, što je veliki napredak izlječenju te bolesti i kod ljudi, u ponedjeljak su izjavili američki znanstvenici.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature Medicine pruža najbolji dokaz o tome kako će ova kontroverzna tehnika u skorijoj budućnosti biti od velike koristi za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti, piše BBC.

Znanstvenici zaslužni za otkriće ustvrdili su kako je ovo prvi primjer uspješnog liječenja neke bolesti kod životinja njihovim kloniranim stanicama. Pacijentima koji boluju od Parkinsonove bolesti živčane stanice koje kontroliraju pokrete mišića u dijelu mozga odumiru ili se oštete, dok kod zdravih osoba te stanice proizvode dopamin koji omogućuje svim mišićima u tijelu da pravilno funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod terapeutskog kloniranja jezgra stanice ubrizgava se u jajnu kojoj je uklonjena jezgra, ona se zatim razvija u embrij čije matične stanice mogu biti korištene za liječenje. U ovom primjeru izlječenja miševa, stanice su se razvile u neurone koje proizvode potreban dopamin. Znanstvenici vjeruju u ovu vrstu terapije, a kada stanice potječu od oboljele životinje, uklonjen je najveći problem liječenja, imunološki sistem ne odbija terapiju.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara