PARLAMENT BiH DONIO ZAKONE ZA SUĐENJA RATNIM ZLOČINCIMA

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine prihvatio je u četvrtak paket zakona, pravni temelj za početak prijenosa slučajeva ratnih zločina za koje je do sada bio zadužen Haški tribunal na domaće pravosuđe.

Bez posebne rasprave i po hitnom postupku zastupnici su prihvatili izmjene zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH kojima se uspostavljaju posebni odjeli pri ovim insitucijama čiji će djelokrug biti isključivo ratni zločini.

Također je donesen zakon o izmjenama postojećeg Kaznenog zakona BiH kao i zakon kojim se regulira ustupanje domaćem pravosuđu slučajeva koje je istraživao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Zakonom je predviđeno i automatsko preuzimanje optužnica u slučaju kada je haško tužiteljstvo već završilo istrage i optužilo osumnjičene.

Donijet je i zakon o zaštiti svjedoka koji je također bio nužan uvjet za početak suđenja ratnim zločincima u samoj zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ranije najavljivana mogućnost prebacivanja prvog slučaja ratnih zločina iz Den Haaga u Sarajevo već u listopadu, to se ipak neće dogoditi.

Zamjenik visokog predstavnika za BiH Bernard Fassier ovog je mjeseca obavijestio predsjednika ICTY-a Theodora Merona kako za to još nema uvjeta te da za početak prijenosa ovlasti na pravosuđe BiH valja pričekati barem do siječnja 2005. godine.

Ured glavne tužiteljice najavljivao je da bi prvi slučaj koji bi se mogao prepustiti Sudu BiH bio onaj koji se odnosi na Željka Meakića i druge bosanske Srbe optužene za zločine počinjene u logoru Omarskoj kod Prijedora.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara