Parlament BiH uspio održati sjednicu nakon godinu dana blokade

Parlament BiH uspio održati sjednicu nakon godinu dana blokade
Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

ZASTUPNIČKI dom parlamenta BiH zasjedao je danas prvi put nakon gotovo godinu dana otkako je konstituiran u sadašnjem sazivu, no sjednica sazvana kako bi se deblokirao rad tog tijela pretvorila se u žestoki verbalni obračun zastupnika oporbe i vladajućih o odnosima BiH s NATO-om.

Raspravu, tijekom koje nije manjkalo optužbi za nacionalnu izdaju, potaknulo je to što je Predsjedništvo BiH u utorak napokon predložilo mandatara za sastav Vijeća ministara te donijelo odluku da odmah nakon imenovanja Zorana Tegeltije na tu dužnost u sjedište NATO-a bude poslan dokument pod nazivom "Plan reformi", čija bi provedba približila BiH članstvu u Alijansi.

Deblokiran proces uspostave vlasti 

Na taj je način deblokiran proces uspostave vlasti u BiH sukladno rezultatima prošlogodišnjih izbora, no odmah potom uslijedile su brojne proturječne reakcije i tumačenja o tome tko je zapravo izišao kao pobjednik iz višemjesečnog spora između bošnjačkih i srpskih političkih stranaka o tome treba li BiH nastaviti približavanje NATO-u.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se približavanju odlučno protivi, tvrdi kako dokument koji je u utorak usvojio državni vrh "ni na koji način ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u". Unatoč tome našao se na meti optužbi da je odustao od zahtjeva koje je sam postavio izjavljujući kako nikada neće prihvatiti Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), čije je slanje u Bruxelles preduvjet da NATO aktivira Akcijski plan za članstvo za BiH(MAP).

Umjesto naziva ANP dokument je dobio naziv "Plan reformi", a njegov sadržaj dosad nije objavljen.

Branislav Borenović, zastupnik u državnom parlamentu i predsjednik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP), ustvrdio je kako je Dodik taj koji je prvi odustao od rezolucije parlamenta Republike Srpske iz 2017. "o vojnoj neutralnosti", iako je osobno inzistirao na njezinom usvajanju.

Rasprave u tom stilu nastavile su se i na sjednici Zastupničkog doma koji je, otkako je izabran u listopadu 2018., održao samo konstituirajuću sjednicu, jer je Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odlučio blokirati njegov rad sve dok se ne postigne dogovor o uspostavi novog Vijeća ministara.

Usvojili izmjene poslovnika o radu

Zastupnički dom u srijedu je i usvojio izmjene poslovnika o radu kojima bi se spriječile slične blokade u budućnosti, no tome je prethodila opsežna rasprava o tome tko "gura" BiH u NATO i tko je nacionalni izdajnik.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić zatražio je da se objavi što stoji u dokumentu koji je usvojilo Predsjedništvo BiH ustvrdivši kako je njime potvrđen nastavak NATO integracija.

I zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) zatražili su da se parlamentu odmah dostavi "plan reformi" koji je usvojilo Predsjedništvo dodajući kako je nedopustivo da o tome ne zna nitko ništa osim članova državnog vrha.

Objašnjenje o tome što je sadržaj "Plana reformi" parlamentu bi do naredne sjednice trebalo ponuditi posebno istražno povjerenstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara