Zbog "diktatora Madura" SAD uveo sankcije Venezueli, oporba najavljuje nastavak rada parlementa

Zbog "diktatora Madura" SAD uveo sankcije Venezueli, oporba najavljuje nastavak rada parlementa

Foto: Hina

VENEZUELANSKA oporba, koja ima većinu u tamošnjem parlamentu, objavila je da će nastaviti zasjedati bez obzira na izbor Ustavotvorne skupštine koju želi socijalistički predsjednik Nicolas Maduro.

"Mi smo tu jer predstavljamo veliki broj glasova koje niti jedan parlament nikada u povijesti Venezuele nije imao i to se mora poštivati", rekao je Julio Borges, predsjednik Nacionalne skupštine na konferenciji za novinare.

Ustavotvorna skupština nezakonita

Venezuelanska oporba smatra nezakonitom Ustavotvornu skupštinu izabranu u nedjelju i pozvala je na nove prosvjede.

Prema vlastima, više od 8 milijuna birača, ili 4, 5 posto izbornog tijela je sudjelovalo na izborima u nedjelju, kada je u nasilju poginulo 10 osoba.

Ustavotvorna skupština s 545 članova, koja će u srijedu održati prvu sjednicu, vladat će zemljom na neodređeno razdoblje i moći će raspustiti sadašnji parlament u kojem većinu ima oporba.

Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsjednik Hugo Chavez.

SAD uvodi sankcije

Sjedinjene Države su odredile pravosudne i financijske sankcije bez presedana venecuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru, kojeg su nazvale diktatorom nakon krvavih izbora Ustavotvorne skupštine u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nezakoniti izbori u nedjelju potvrđuju da je Maduro diktator koji prezire volju venecuelskog naroda", naglasio je američki ministar financija Steven Mnuchin, prema priopćenju njegovog ministarstva koje najavljuje "zaleđivanje sve imovine" koju predsjednik Venezuele posjeduje u Sjedinjenim Državama.

Sankcijama protiv Madura Sjedinjene Države "jasno potvrđuju da se protive politikama koje vodi njegov režim te izražavaju američku podršku venecuelskom narodu, koji želi povratak pune demokracije u zemlju", dodao je ministar.

Maduro je diktator

Prvi puta američka administracija izravno naziva venecuelskog predsjednika diktatorom.

Američki predsjednik Donald Trump je prije nekoliko tjedana ocijenio da "Maduro sanja biti diktator", a američka diplomacija je u nedjelju upozorila na "korak prema diktaturi" i "arhitektima autoritarizma" režima u Caracasu.

Vrlo rijetko američka vlada, ministarstvo financija i State Department određuju sankcije aktualnom predsjedniku neke zemlje.

Venezuela je u ponedjeljak više podijeljena nego ikad, nakon nedjeljnih izbora koje je nametnuo predsjednik Maduro želeći kroz izbor ustavotvorne skupštine zaobići postojeći parlament u kojem većinu ima oporba te uz pomoć ustavotvorne skupštine promijeniti ustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara