Parlamentarna skupština NATO-a završila proljetnu sjednicu

PARLAMENTARNA skupština NATO-a završila je u utorak u Bratislavi proljetnu sjednicu s pozivom glavnog direktora IAEA-a Mohameda El-Baradeia na uspostavu "svjetskoga sustava sigurnosti" koji ne počiva na nuklearnom zastrašivanju.

"Suočeni sa širenjem nuklearnog naoružavanja, vrijeme je da se upitamo o sustavu sigurnosti koji potiče utrku za naoružanjem i razmislimo o drugom koji se neće temeljiti na nuklearnom zastrašivanju", izjavio je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pred približno 350 parlamentaraca iz 39 zemalja (26 članica proširenog Atlantskog saveza i 13 pridruženih zemalja).

"Sustav koji obuhvaća zemlje koje imaju nuklearno oružje i druge koje ga nemaju, neće se dugo održati", dodao je ElBaradei, spominjući kako je NATO "uvijek funkcionirao pod nuklearnim štitom".

"Terorizam, najveća prijetnja kojoj smo izloženi, nije zastrašen s 30 tisuća nuklearnih glava koje postoje na planetu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Agencija za nuklearnu sigurnost UN-a ponovno će se 14. lipnja u sjedištu u Beču pozabaviti nuklearnim pitanjem Teherana.

Predsjednik parlamentarne skupštine Doug Bereuter već je prije pozvao saveznike koji će se od 27. do 29. lipnja u Istanbulu okupiti kako bi "zakazali sljedeći summit o proširenju NATO-a najkasnije za 2007."

"Naš prvi zadatak mora biti podržavanje kandidatura Albanije, Hrvatske i Makedonije koje nastoji zadovoljiti kriterije pristupa", ocijenio je on dodajući kako je "uvjeren da će ostale europske zemlje povećati broj kandidatura". "Zato vrata NATO-a moraju ostati otvorena", dodao je.

Sastanak u Bratislavi održan je pod jakim mjerama sigurnosti, još više pojačanim nakon otkrića 1,5 kilograma eksploziva u neposrednog blizini zgrade u kojoj je odvijala sjednica u četvrtak.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer morao je odustati od zatvaranja sjednice zbog "tehničkih problema" koji su nastali na zrakoplovu koji ga je trebao odvesti u glavni grad Slovačke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara