Parlamentarni klubovi za treće čitanje Zakona o odgovornosti pravnih osoba

SVI PARLAMENTARNI klubovi u Hrvatskom saboru danas su se suglasili da se vladin prijedlog zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, kojim bi po prvi put u Hrvatskoj poduzeća mogla kazneno odgovarati, uputi u treće saborsko čitanje.

I oporbeni i klubovi vladajuće koalicije dali su potporu preporuci Odbora za zakonodavstvo i pravosuđe da se zakon uputi u treće čitanje, te su ocijenili da su neke predložene odredbe dvojbene i ´rastezljive´, pa čak i da prekoračuju obveze koje zahtijeva Europska unija.

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) zamjerio je što u zakonskom prijedlogu izostaje popis kaznenih djela za koja bi pravna osoba mogla odgovarati, a neke je odredbe ocijenio ´prerastezljivima´, usporedivši ih s kaučukom.

Josip Leko (Klub SDP-a) rekao je da bi se prijedlog mogao primijeniti i u ovakvom obliku, ali da se priklonio preporuci odbora.

Mladen Godek (Klub Libre) također se suglasio s upućivanjem zakona u treće čitanje, ali i predložio da Vlada razmotri ima li potrebe za kaznenom odgovornošću pravnih osoba jer je, po njemu, dovoljna prekršajna odgovornost, kako je predviđeno sadašnjim zakonom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi zakon predviđa kaznenu odgovornost pravnih osoba po načelu utvrđene krivnje odgovorne osobe koja je počinila kazneno djelo.

Kaznena odgovornost previđa novčane kazne od pet tisuća do pet milijuna kuna, a u iznimnim slučajevima predviđeno je i ukidanje pravne osobe ako je osnovana samo za počinjenje kaznenih djela.

Po mišljenju Vlade, donošenje ovoga zakona pomoglo bi većoj učinkovitosti u suzbijanju tzv. ´sive ekonomije´, gospodarskog kriminala i korupcije.

Hrvatski sabor nastavlja rad raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara