Partizansko spomen-groblje kod Nove Gorice s fašističkim simbolima

Partizansko spomengroblje Trnovo kod Nove Gorice nagrđeno je u noći s utorka na srijedu fašističkim simbolima i prijetnjama napisanim na talijanskom jeziku, javili su u srijedu slovenski mediji.

"Prosvjedovali smo, ali bi morala reagirati i država", rekao je za slovenski radio gradonačelnik Nove Gorice Mirko Brulc.

On je najavio i akciju "čišćenja", odnosno uklanjanja simbola i poruka u subotu, a trebao bi mu se pridružiti i Vittorio Brancatti, gradonačelnik susjedne talijanske Gorizije, s kojim se slovenski pogranični grad pobratimio prije godinu dana prilikom ulaska u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne možemo ostati hladni na prijetnje da ćemo završiti kao Ana Frank", rekao je Brulc za Slovenski radio, govoreći o neprijateljskim i šovinističkim porukama koje su na talijanskom jeziku u noći s utorka na srijedu napisali nepoznati počinitelji.

Kako javljaju slovenski mediji, u tom su spomen parku tijekom noći postavljeni fašistički simboli (na zastavi u boji talijanske trobojnice), te prijeteće poruke gradonačelnicima Brancattiju i Brulcu, predsjedniku vlade pokrajine Friuli-Giulia Riccardu Illyju i nekim drugim talijanskim političarima. To, kako se čini, sugerira da su iza napisa počinitelji koji simpatiziraju s talijanskom krajnjom desnicom i protive se transgraničnoj suradnji Italije i Slovenije u EU-u.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara