Pašalić i Ćondić "prozvali vladu za veleizdaju"

PREDSJEDNICI HB-a i Središnjeg stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Ivić Pašalić i Mirko Čondić "prozvali su danas hrvatsku Vladu za veleizdaju", zbog kako su ustvrdili "prihvaćanja haških optužnica s političkim kvalifikacijama o udruživanju u zločinački pothvat, čiji je krajnji cilj bio etničko čišćenje i protjerivanje srpskog stanovništva".

Pašalić je, na konferenciji za novinare, ustvrdio da je Vlada napravila propust, jer nije odbacila zahjev Haaškog tužiteljstva, na što je, smatra, obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, budući da su optužnice u suprotnosti s Ustavom.

"Vlada, za volju pozitivnog avisa, Europske komisije, demonstrira spremnost na uvoz govedine iz Austrije i izvoz generala u Haag", kazao je Pašalić, ocjenjujući takav Vladin stav veleizdajom.

"Izdali su temeljne vrednote na kojima je stvorena Hrvatska, a proglašavajući te optužbe dobrim aranžmanom s Carlom del Ponte promiču izdaju u vrhunsku političku vrednotu", rekao je Pašalić.

Naglasio je da poštuje osobni iskaz generala Ivana Čermaka, koji je u razgovorima za dva dnevna lista, pozvao na smirivanje tenzija, a političkim strankama poručio da na optužnicama protiv njega i generala Mladena Markača ne pokušavaju zarađivati političke poene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, istaknuo je, HB se ne bavi osobnom, nego političkom dimenzijom suradnje s Haaškim sudom.

Mirko Čodnić je "notornim lažima" nazvao tvrdnju potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga, koji je, u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji Forum, kazao kako braniteljske udruge ovoga puta ne prosvjeduju jer, "imaju svoju vlast".

"Prijašnji prosvjedi održali su se isključivo u organizaciji Stožera i u svrhu zaštite nacionalnih interesa, iako ih je tadašnja oporba, a sadašnja vlast, objeručke podržala", naglasio je Čondić.

Rekao je kako se, ipak, ne osjeća iskorištenim, jer je, kaže, "siguran da je, od 1991. do 2004. godine, činio pravu stvar".

"Neću šutjeti, i neću dopustiti da moja djeca u školi uče kako im se otac udružio u zločinački pothvat", poručio je Čondić.

Na pitanje hoće li Stožer organizirati prosvjede zbog najnovijih haaških optužnica, Čondić je odgovorio da će se "to tek vidjeti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara