Pašalić: Laž je da je HDZ-ova zaklada poslovala nezakonito

IVIĆ PAŠALIĆ, protiv kojega je policija danas podnijela kaznenu prijavu zbog 300 tisuća kuna štete nanesene državi, ocijenio je da su "gola laž i konstrukcija" tvrdnje da je HDZ-ova zaklada kojoj je bio na čelu poslovala nezakonito.

Pašalić, predsjednik Hrvatskog bloka (HB), stranke koju je osnovao nakon što je otišao iz HDZ-a, reagirao je priopćenjem na vijest o kaznenoj prijavi protiv njega. Policija službeno nije objavila na koga se prijava odnosi.

Izvor blizak policiji koji je želio ostati neimenovan Hini je ranije danas potvrdio da su kaznene prijave podignute protiv Pašalića, bivšeg ravnatelja Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, te još dvojice njezinih bivših čelnika - Ante Belje i Ivana Aralice.

Pašalić je u priopćenju ponovio da ni on niti itko od ovlaštenih u Zakladi "nije imao nikakve veze" s prebacivanjem na račun Zaklade dijela novca iseljenika koji su ga davali hrvatskoj državi za kupnju oružja radi obrane od agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Očito je, dakle, da je priča o nezakonitu poslovanju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta gola laž i konstrukcija." Po njemu, riječ je o nastojanju da se pred parlamentarne izbore "diskreditira" njega i Hrvatski blok. "Mi, naime jednako smetamo sadašnjoj vlasti i detuđmaniziranom vrhu HDZ-a."

Ante Beljo, koji je nedavno prešao iz HDZ-a u stranku HIP, izjavio je za Hinu da u Zakladi nije radio ništa što bi bilo pravno sporno. I on smatra da je riječ o "političkom obračunu uoči parlamentarnih izbora".

Pašalić u priopćenju kaže kako je općepoznato da je 1,5 milijuna eura prebačeno "s računa Nacionalnog fonda u Austriji na poseban račun" Zaklade u Privrednoj banci Zagreb (PBZ). Ponavlja, međutim, da je to učinio Hrvoje Šarinić, tada jedan od najbližih suradnika predsjednika Republike i HDZ-a Franje Tuđmana.

Račun u PBZ-u je, tvrdi Pašalić, "neovlašteno otvorila Vesna Škare-Ožbolt", također nekadašnja bliska suradnica pokojnog predsjednika, a danas potpredsjednica DC-a, još jedne stranke koju su osnovali bivši HDZ-ovi dužnosnici.

Hina do petka navečer nije uspjela dobiti i komentar književnika Ivana Aralice o kaznenoj prijavi koju je protiv njega danas podnijela policija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara