Pavletić: Nadam se da će se Zlatni grb dodjeljivati u povoljnijem ozračju

AKADEMIK Vlatko Pavletić, kojemu je danas, uz Baltazara Jalšovca i udrugu GONG, dodijeljen Zlatni grb priznanje Hrvatskog Sabora za doprinos razvoju parlamentarnosti i demokracije, izrazio je nadu da će ta nagrada postati tradicionalna i dodjeljivati se u ozračju povoljnijem od sadašnjeg i za nagradu i za nagrađene.

Svjedoci smo, ne samo u svezi s tim, bujanja netrpeljivosti, a naše je zajedničko uvjerenje da je bit demokracije dijalog, a ne mržnja, rekao je Pavletić koji se u svoje i Jalšovčevo ime zahvalio na nagradi - zlatniku, povelji i novčanom iznosu od 100 tisuća kuna.

Odluka Sabora da se Zlatnim grbom, koji se ove godine dodjeljuje prvi put, nagrade Pavletić i Jalšovec, potaknula je, naime, niz negativnih rekcija u javnosti pri čemu su im osporavane zasluge na koje se pozivaju dodjeljivači nagrade, a isticano je i kako novčani dio nagrade premašuje sve druge državne nagrade u Hrvatskoj.

U obrazloženju svoje odluke da nagradi Pavletića i Jalšovca Hrvatski je sabor istaknuo njihov "nemjerljiv doprinos razvoju demokracije, parlamentarizma i tolerancije, doprinos očuvanju ugleda Sabora, hrvatske države i naroda".

Baltazar Jalšovec, sadašnji potpredsjednik Sabora, osobnim je primjerom, kako u politici, tako i u gospodarstvu, dokazao da se rezultati mogu ostvariti samo upornim i požrtvovnim radom, istaknula je na svečanosti tajnica Sabora Danica Orčić, podsjetivši da je Jalšovec u saborskim klupama proveo 17 godina i pet mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlatko Pavletić, političar i književnik, jedan je od inicijatora i autora Deklaracije o hrvatskom književnom jeziku, početkom 70-ih godina 20. stoljeća osuđen je kao hrvatski nacionalist.

Dao je velik doprinos toleranciji, zaštiti i promicanju ljudskih prava, razvoju civilnog društva, očuvanju mira i uzornom prijenosu vlasti nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika, ističe Orčić.

Pavletić, koji ima 11 godina parlamentarnog staža, sredinom 90-ih bio je predsjednik Sabora, nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana privremeno je obnašao dužnost predsjednika države, bio je prvi ministar prosvjete u suvremenoj Hrvatskoj.

Nevladinoj udrugi Gong Zlatni grb je dodjeljen zbog edukacije građana oko izbornih prava, promicanja parlamentarizma.

U ime te udruge nagradu je primio zagrebački gimnazijalac Dino Mileta, ističući da je prima za 1.500 srednjoškolaca iz udaljenih krajeva Hrvatske kojima će iz tih sredstava biti omogućen posjet Saboru.

Dodjelom nagrada, Sabor je zaključio svečanu sjednicu kojom je obilježio Dan Hrvatskog sabora, spominjući se 30. svibnja 1990. kada je konstituiran prvi višestranački Sabor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara