Stotine Hrvata blokirane na Facebooku zbog jedne riječi

Stotine Hrvata blokirane na Facebooku zbog jedne riječi

Foto: 123, Screenshot: Facebook

NA STOTINE korisnika Facebooka iz Hrvatske posljednjih je dana blokirano zbog jedne jedine riječi.

Ta riječ je "kozojeb".

Pojam "kozojeb" u posljednje vrijeme pojavio se na društvenim mrežama, i općenito u upotrebi, kao oznaka za pobornike nazadnjačkih ideja, ultrakonzervativce koji svoje ekstremne katoličke/islamističke ideje žele proširiti na cijelo društvo.

No, Facebooku ta riječ očito smeta.

Indexu se posljednjih tjedana javilo više osoba koje su se požalile da su blokirane na Facebooku. Svima im je zajedničko bilo da su koristili riječ "kozojeb".

Nije poznato radi li se o algoritmu koji traži nepoćudne riječi, o konkretnim prijavama ili je možda, uslijed masovnog egzodusa mladih stručnjaka, posao nižeg administratora na Facebooku dobio netko od vjerskih ekstremista.

I u slučaju da se radi o algoritmu, tu riječ je netko trebao staviti na listu pa je, što god da stoji iza ovoga, riječ o udaru na slobodu govora jer su se neki, očito, prepoznali u skraćenici koja se proširila kao satirični odgovor na nazadnjačke ideje koje sve više uzimaju maha u hrvatskom društvu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za Facebook, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Facebook.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara