Pedeseta obljetnica baleta "Đavo u selu"

Balet zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta izvest će u subotu, 16. listopada, svečanu predstavu baleta "Đavo u selu" Frana Lhotke u povodu 50. obljetnice kontinuiranog izvođenja toga djela u koreografiji Pije i Pina Mlakara. L

"Đavo u selu", najpoznatije i najizvođenije hrvatsko baletno djelo praizvedeno je Zuerichu 1935., a dvije godine kasnije 1937. prvi je put izvedeno u Zagrebu.

Ravnatelj Baleta Dinko Bogdanić na današnjoj je konferenciji za novinare podsjetio da su "Đavla u selu" Pija i Pino Mlakar na scenu zagrebačkog HNK postavili u ožujku 1954. Tom predstavom, koja će pola stoljeća ostati na repertoaru zagrebačkog Baleta, ravnao je sam skladatelj Fran Lhotka. Scenografiju je napravio Aleksandar Augustinčić, a kostime Inga Kostničer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta izvorna predstava, koja je okupila nekoliko generacija vrsnih plesača, nepromijenjeno se izvodi punih pedeset godina i postaje najizvođenije i najznačajnije djelo hrvatske plesne baštine. O velikoj popularnosti "Đavla u selu" i gostovanjima u više od pedeset gradova u Europi i svijetu govorili su nekadašnji prvaci baleta Sonja Kastl, Vesna Butorac-Blaće, Damir Novak, Ljiljana Gvozdenović i Ivanka Žunec. Sonja Kastl posebno je upozorila na vrijednost toga baleta u koji su koreografi na vješt način uspjeli dijelove folklora preraditi u baletni izraz.

U svečanoj predstavi nastupit će, među ostalima, baletni prvaci George Stanciu, Edina Pličanić, Mirna Sporiš-Palada, Ilir Kerni, Dolores Kerkez, Tomaž Rode, Suzana Bačić, Lidija Mila Milovac, Christian Guna i Andrej Barbanov.

(Hina) xta ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara