Peking zbog carina krajem mjeseca šalje pregovarača u SAD

Peking zbog carina krajem mjeseca šalje pregovarača u SAD
Foto: EPA

KINA će krajem kolovoza poslati visokog dužnosnika u SAD radi nastavka trgovinskih pregovora, prvih razgovora tog tipa posljednjih tjedana, objavilo je danas kinesko ministarstvo trgovine. 

Pomoćnik ministra trgovine Wang Shouwen susrest će se s američkim podtajnikom za financije zaduženim za međunarodne poslove Davidom Malpassom, na poziv SAD-a, priopćilo je ministarstvo. 

"Kineska strana potvrđuje da se protivi jednostranosti i praksi trgovinskog protekcionizma te da ne prihvaća nijednu jednostranu mjeru trgovinske restrikcije", objašnjava ministarstvo. 

"Kina pozdravlja dijalog i komunikaciju na osnovi reciprociteta, jednakosti i integriteta", dodaje se. 

Američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross održao je u lipnju razgovore u Pekingu o trgovinskim pitanjima s kineskim zamjenikom premijera Liu Heom. No ti razgovori nisu omogućili smanjenje napetosti. 

Od 23. kolovoza carine u vrijednosti od 16 milijardi dolara

Nakon što je uveo carinske pristojbe na uvoz u visini 25 posto na strojeve za pranje rublja, solarne panele, čelik i aluminij, ili ukupno 34 milijarde dolara vrijednih kineskih proizvoda, Washington će od 23. kolovoza uvesti carine na niz drugih proizvoda u vrijednosti od 16 milijardi dolara. 

SAD je već zaprijetio carinjenjem u razini 200 milijardi dolara dodatnih kineskih namirnica, počevši od rujna. To će dovesti do vrijednosti od ukupno 250 milijardi dolara kineskih proizvoda koje Washington carini. 

Kineske vlasti, sa svoje strane, najavile su 6. srpnja mjere odmazde na 34 milijarde dolara američkog uvoza, posebice svinjetine i soje, te na to 8. kolovoza dodale još 16 milijardi (uključujući ugljen, medicinske instrumente i otpad). 

"Teško je reći što će donijeti razgovori, ali pozitivan je znak da dvije zemlje predviđaju neki oblik kompromisa", kazao je Makoto Sengoku, analitičar u Tokai Tokyo Research Instituteu. 

Wangov posjet, ocjenjuje agencija Dpa, mogao bi biti znak da Kina i Sjedinjene Države traže izlaz iz trgovinskog rata koji je eskalirao, u kojem obje strane nastavljaju povećavati carine.

Sjedinjene Države optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, posebice kad je riječ o tehnologiji. Američki predsjednik Donald Trump želi smanjiti trgovinski deficit, koji je prošle godine iznosio 375 milijardi dolara.

Peking je u izvjesnoj mjeri ograničen u pogledu mogućnosti odgovora, s obzirom na to da je u situaciji da više izvozi nego što uvozi robe iz najvećeg svjetskog gospodarstva. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara