Penava maknuo snimku srpske djece: "Postigla je cilj"

Penava maknuo snimku srpske djece: "Postigla je cilj"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Screenshot

SA STRANICA Grada Vukovara maknuta je snimka učenika srpske nacionalnosti Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom, a koji na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga Vukovar i HNK Vukovar '91. nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna. 

Tim povodom je, podsjetimo, gradonačelnik Penava održao press konferenciju na kojoj je spomenute učenike prozvao. 

Ispostavilo se ubrzo i kako je snimka djece koja su ostala sjediti za vrijeme himne objavljena na službenim stranicama Grada Vukovara. 

Snimka maknuta sa stranica Grada Vukovara

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević potvrdila je ranije za N1 kako je zatražila od gradonačelnika Vukovara da sa službenih mrežnih stranica Grada Vukovara ukloni videosnimku.

U isto vrijeme, PU vukovarsko-srijemska u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuje sve okolnosti vezane za objavljivanje sporne videosnimke na službenim stranicama Grada Vukovara.

Penava: Cilj je postignut

U međuvremenu je uklanjanje snimke za N1 komentirao Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Kaže kako je snimku sa stranica grada maknuo pod utjecajem pravobraniteljice."Mogu reći da je pod utjecajem pravobraniteljice, budući da sam dobio službeni dopis u kojemu se ukazuje da bi bilo dobro maknuti snimku koja je bila i predmet moje konferencije u smislu ukazivanja na puzajuću velikosrpsku agresiju unutar Vukovara. Jednako tako, snimka je javno dostupna na društvenim mrežama jer je bila dio emisije emitirane na jednoj lokalnoj televiziji", objasnio je Penava. 

"Uvažavajući instituciju pravobranitelja za djecu i cijeneći da ono što sam htio napraviti, ukazati na sustavno djelovanje na određen broj djece u Vukovaru koju se uči da ne vole i ne poštuju državu u kojoj se nalaze, smatrao sam da je cilj postignut i onaj tko je htio je vidio dokaze koje nitko nije osporio. To su činjenice koje stoje. Zadnje što mi je bio cilj je dovesti bilo koje dijete u opasnost. Nažalost, ostaje pitanje, ali tim će se baviti pravobraniteljica i institucije, tko to sustavno djeluje na tu istu djecu i tko ih instruira i čini od njih mlade nezadovoljne ljude koji ne vole hrvatsku državu ni bilo što što je hrvatsko", rekao je za N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara