Američki potpredsjednik poručio Palestincima: Trumpov mirovni plan ovisi o vama

Američki potpredsjednik poručio Palestincima: Trumpov mirovni plan ovisi o vama

Foto: Hina

AMERIČKI potpredsjednik Mike Pence rekao je da dugoočekivani mirovni plan što ga Sjedinjene Države pripremaju za Bliski istok ovisi o njihovoj odluci kada će se vratiti mirovnim pregovorima.

Trumpovi savjetnici već neko vrijeme pripremaju okvir za bliskoistočni mirovni plan, no Palestinci su odbacili sudjelovanje SAD-a kao posrednika jer je američki predsjednik Donald Trump 6. prosinca odlučio priznati Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

"Okvir za mir"


"Bijela kuća s partnerima u regiji priprema okvir za mir", rekao je Pence u Jeruzalemu, kamo je stigao u sklopu bliskoistočne turneje.

Trumpova odluka razljutila je Palestince koji žele da istočni Jeruzalem bude glavni grad buduće palestinske države. Izazvala je i prosvjede na Bliskom istoku te zabrinutost na Zapadu koji smatra da bi takav potez mogao destabilizirati regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pence je rekao da i on i predsjednik Trump vjeruju da će preseljenje veleposlanstva poboljšati izglede za ostvarenje mira.

"Želimo da znaju (Palestinci) da su vrata otvorena. Razumijemo da su nesretni zbog odluke no predsjednik želi da prenesem našu spremnost i želju da budemo dio mirovnog procesa", rekao je Pence.

"Ja ovdje ne glasam"


Dan ranije u Jeruzalemu Pence je najavio da će SAD preseliti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem do kraja 2019. Izraelski medii nagađaju da bi to preseljenje 2019. trebalo pomoći premijeru Benjaminu Netanjahuu da ponovno pobijedi na izborima u studenome.

Na novinarsko pitanje što misli o tome, Pence je odgovorio "snažno podržavam Benjamina Netanyahua, ali ja ovdje ne glasam".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara