Pentagon homoseksualnost službeno navodi kao "duševni poremećaj"

INTERNA uputa američkog Ministarstva obrane homoseksualnost navodi među duševnim poremećajima kao što su shizofrenija i mentalna zaostalost.

Taj dokument je nedavno otkrio istraživački tim Centra za seksualne manjine kalifornijskog Sveučilišta Santa Barbare. To otkriće je je izazvalo bijes ne samo među borcima za prava homoseksualaca, nego i među liberalnim dijelom američke javnosti, uključujući nekoliko demokratskih kongresnika. Jedan od njih, Marty Meehan iz Massachusettsa, je zbog toga poslao pismo sekretaru obrane Donaldu Rumsfeldu, tražeći objašnjenje.

Bijesni su i američki psihijatri, s obzirom da je 1973. godine službeni stav Američke psihijatrijske komore o tome da homoseksualnost ne predstavlja duševnu bolest bitno pripomogao legalizaciji homoseksualnosti u SAD, a kasnije i drugdje po svijetu.

Međutim, američko Ministarstvo obrane se još uvijek drži drukčijih stavova, pri čemu ima široku podršku ne samo među konzervativnim dijelom javnosti, nego i velikom dijelu vlastitog ljudstva.

1993. godine je tako predsjednik Bill Clinton, na početku svog mandata, pokušao omogućiti homoseksualcima da služe u američkim oružanim snagama. Međutim, otpor iz vojnih krugova je bio prejak, pa se morao zadovoljiti kompromisom poznatim kao "Ne pitaj i ne govori". Prema tim pravilima američkoj vojsci je zabranjeno tražiti podatke o seksualnoj orijentaciji svog ljudstva, ali i dozvoljeno iz službe odstranjivati sve one koji se sami deklariraju kao homoseksualci.

Sporna uputa se, inače, bave uvjetima za umirovljenje i otpuštanje osoba s fizičkim ili duševnim invaliditetom.

Glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Jeremy M. Martin, je izjavio kako će Ministarstvo spornu uputu "ponovno razmotriti".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara