Pentagon utvrdio da Sadamov režim nije surađivao s al-Qaedom

IRAK ne samo da nije imao nuklearno oružje, nego njegova vlast prije invazije SAD-a nije niti surađivala sa terorističkom organizacijom al-Qaedom najnovija je informacija pristigla iz ni manje ni više nego američkog Ministarstva obrane (Pentagona), javlja Washington Post.

Novi izvještaj Pentagona do kojega je došao Post, govori kako je američka obavještajna zajednica prije početka invazije na Irak 2003. godine zaključila da nema znakova povezanosti između Iraka i al-Qaede, te da među njima "nije ustanovljena izravna suradnja".

Povod ratu u Iraku, ukoliko je potrebno podsjećati, je bio napad na Svjetski trgovinski centar 11. rujna, za koji je odgovornost preuzela al-Qaeda, na čelu sa Saudijcem Osamom bin Ladenom.

Potpredsjednik SAD-a Dick Cheney je u rujnu 2002., namjerno ignoriravši izvještaje CIA-e, vezu između Iraka i al-Qaede okarakterizirao kao "zrelu" i "simbiotičnu". U izvješću tadašnjeg podtajnika ministarstva obrane Douglasa J. Feitha navedeno je da Irak i organizacija na čelu s Osamom bin Ladenom surađuju na 10 područja, uključujući obuku, financiranje i logistiku.

Glavni huškač, predsjednik George W. Bush, svojom objavom da postoji "jasna veza između al-Qaede i Iraka", također je zanemario stav koji su CIA i Pentagona imali prije rata - da uskoro napadnuta država nema kontakte s teroristima al-Qaede.

Svjedočenja Sadama Huseina i drugih iračkih dužnosnika koja su dali nakon što ih je zarobila američka vojska, kada su govorili da nisu surađivali sa bin Ladenovim teroristima, također su odbačena.

Unatoč ovim saznanjima, američki mediji pišu o namjerama svog predsjednika koji uskoro planira poslati još 12 tisuća vojnika, borbenih operativaca, u tu ratom ispaćenu zemlju.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara