Performance u sklopu kampanje "Pazi mine!“"najavio sastanak Ottawske konvencije

U SUBOTU je pred cafe barom Charlie u Gajevoj ulici u centru Zagreba održan performance "Pazi mine!", sa svrhom upozoravanja na još uvijek goruću opasnost od minsko-eksplozivnih naprava.

Građani Zagreba su se suočili s ograničenjem kretanja kako bi ih se senzibiliziralo za probleme s kojima se susreću stanovnici miniranih područja Hrvatske. U performanceu su sudjelovali pirotehničari tvrtke "Dok-ing", koji su demonstrirali metode razminiravanja i postavili model minskog polja označen oznakama koje upozoravaju na opasnost od minsko-eksplozivnih naprava. Na performanceu su sudjelovali i Ivo Jelušić, zamjenik gradonačelnika Zagreba, Dijana Pleština, savjetnica ministrice za razminiranje te Saša Mesić, kćerka predsjednika Republike Hrvatske.

Ovaj događaj sastavni je dio medijske kampanje "Pazi mine!". Razlog za pokretanje medijske kampanje jest činjenica da od 1998. godine u Hrvatskoj nije provedena niti jedna medijska kampanja na nacionalnoj razini koja bi upozorila ljude na rizična ponašanja koja dovode do velikog broja stradalih od minsko-eksplozivnih naprava. Nažalost, broj stradalih od mina u Hrvatskoj od 2003. godine je u porastu.

Cilj ove kampanje je podizanje svijesti javnosti o još uvijek prisutnoj opasnosti od mina i rizičnim ponašanjima koja dovode do stradavanja. S druge strane, poklapajući se s održavanjem 6. sastanka stranaka Ottawske konvencije naglašava važnu ulogu Republike Hrvatske u protuminskom djelovanju na globalnoj razini.

"Pazi mine!" traje od 09. studenog do 03. prosinca, a poruke se odašilju putem TV i radio spotova, oglasa u tiskanim medijima te jumbo plakata na području cijele Hrvatske. Ukupna procijenjena vrijednost kampanje iznosi između 4 i 5 milijuna kuna, a u cijelosti je realizirana kroz donacije u vidu besplatnih usluga sponzora i medijskih pokrovitelja.

Medijsku potporu kampanji do sada su pružili HTV, EPH, Nova TV, OTV, RTL, Radio 101 te Hrvatska udruga radija i novina (HURIN) koja okuplja 128 radio stanica te 22 tiskovine.

Sponzori koji bez naknade pružaju svoje usluge su Europlakat proreklam (plakatna mjesta), Radin grafika (papir za jumbo plakate), tiskara Sitopapir (tisak jumbo plakata), agencija Božesačuvaj (kreativna rješenja za sve materijale), tvrtka Globalnet (marketing i IT usluge), agencija Maksima komunikacije (odnosi s javnošću i marketing) te Luminus studio (produkcija TV spotova). Podršku projektu pružio je i Grad Zagreb.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organizator je 6. sastanka država stranaka Ottawske konvencije u Zagrebu, od 28. studenog do 2. prosinca. Sastanak će se održati na Zagrebačkom velesajmu pod predsjedanjem ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinde Grabar – Kitarović, uz sudjelovanje više od 600 delegata iz 147 država stranaka Ottawske konvencije, registriranih država promatrača, međunarodnih i regionalnih organizacija te predstavnika nevladinih organizacija.

Ovo je prvi slučaj da se sastanak država stranaka Ottawske konvencije održava u zemlji koja je istodobno primatelj pomoći za protuminsko djelovanje i zemlja koja je takvu pomoć sposobna pružiti, čime je Republici Hrvatskoj odano priznanje međunarodne zajednice za napore i postignuća u protuminskom djelovanju.

Cilj sastanka je prva službena procjena napretka u primjeni Akcijskog plana iz Nairobija za razdoblje od 2005. do 2009. godine usvojenog na Prvoj izvještajnoj konferenciji Ottawske konvencije (Nairobi summit za svijet bez mina) 2004. godine. Akcijski plan iz Nairobija usredotočen je na četiri glavna cilja: globalno prihvaćanje sveobuhvatne zabrane protupješačkih mina, uništavanje postojećih zaliha protupješačkih mina, čišćenje miniranih područja te pomaganje žrtvama mina.

Na zagrebačkom sastanku država stranaka Konvencije donijet će se zajednički dokument "Zagrebačko izvješće o napretku" (The Zagreb Progress Report) kojim se procjenjuje napredak postignut u implementaciji Akcijskog plana iz Nairobija u proteklih godinu dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara