Peruško: Mora se utvrditi kako je Index došao do mailova

Peruško: Mora se utvrditi kako je Index došao do mailova
Na fotografiji Fabris Peruško i Irena Weber Foto: Igor Šoban/Pixsell

NAKON što je Index objavio nove mailove koji govore o tome kako je cijeli proces duboko kompromitiran te da je bilo povlaštenih dobavljača, reagirala je i izvanredna uprava Agrokora. U priopćenju koje je poslano medijima, ali koje Index nije dobio, stoji kako su "objavljene špekulacije" te da će utvrditi jesu li mailovi njihovih zaposlenika neovlašteno otuđeni.

Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti s N1:

"Danas objavljene špekulacije o pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema istine.

Pojasnimo još jednom, tzv. granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine. Agrokor je pod bivšom upravom izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje za isporučenu robu i ako je rok plaćanja nakon 10. travnja to je po definiciji granični dug. 

Također, svi odnosi u kojima je u podlozi bila isporuka robe i usluga, a kod kojih su se eventualno drugim instrumentima produžavali izvorni rokovi plaćanja, poput robno-trgovačkih kredita, robnih mjenica ili cesija, čija su dospijeća nakon 10. travnja, su granični dug Agrokora prema dobavljačima. Ovo su činjenice, a sve drugo su konstrukcije koje njihovi autori pokušavaju "dokazati" dijelovima komunikacije odnosno e-mailova.

Kako su primatelji ili pošiljatelji nekih od tih e-mailova zaposlenici Agrokora bit će potrebno utvrditi jesu li neovlašteno otuđeni. Ukoliko je došlo do neovlaštenog otuđenja poduzet će se pravne radnje kroz koje će vjerujemo sve biti razjašnjeno.
Također, izvanredna uprava je obavijestila Trgovački sud u Zagrebu da je u tijeku izrada tablica sa svim plaćanjima prema svim dobavljačima koje će biti objavljene čim budu verificirane.

Agrokor nema centralni izvještajni sustav, podaci operativnih kompanija kojih je 77 pod Zakonom o postupku izvanredne uprave, obrađuju se nažalost ručno i zato objedinjavanje i provjera ovih podataka traži još nešto vremena. Kada tablice budu objavljene iz njih će biti potpuno jasno da konstrukcije koje su objavljene nemaju utemeljenje u činjenicama".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara