"Pet do 12" - liječnici prosvjedovali pred bolnicama

DVJESTOTINJAK liječnika KBC-a Zagreb izašlo je u 11,55 sati ispred ulaza u bolnicu kako bi, sudjelujući u akciji Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) ´Pet do 12´, poručilo Vladi da je vrijeme za postizanje sporazuma o većim plaćama i poboljšanju statusa liječnika.

Liječnicima se pridružio predsjednik HLS-a Ivica Babić koji je izjavio da tom akcijom poručuju Ministarstvu zdravstva kako, zbog interesa pacijenata, žele pregovarati i što prije postići sporazum.

´Približili smo svoja stajališta i nadam se da ćemo tijekom iduća dva dana postići sporazum´, rekao je Babić.

Konačnu odluku o Vladinoj ponudi i dosadašnjem tijeku pregovora donijet će u subotu Glavni štrajkaški odbor HLS-a.

Babić ističe da je sindikat spreman na kompromis u vezi svojih zahtjeva za linearnim povećanjem plaća za 2.000 kuna te povećanju naknada za posebne uvjete rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na upit hoće li na sastanak u subotu pozvati ministra Andru Vlahušića, koji je iskazao spremnost da sindikalnim povjerenicima objasni Vladinu ponudu, Babić je odgovorio kako o tome još nisu obavljene konzultacije.

´Želimo zadržati konstruktivnu pregovaračku poziciju, a ne znam bi li to bilo dobro za nastavak pregovora´, izjavio je.

Komentirajući najavljeno donošenje Vladina zaključka o neplaćanju vremena provedenog u štrajku, Babić je rekao kako to nije tako jednostavno.

´S obzirom da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kasni u plaćanju bolnicama i po 240 dana, liječnici će sav neobavljeni posao u međuvremenu nadoknaditi´, kaže Babić.

Današnji petominutni prosvjed HLS je organizirao i pred ulazima drugih bolnica u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara