Pet razloga zašto je SDP stranka koja umire

Pet razloga zašto je SDP stranka koja umire

Foto: Hina

PRVI KRUG unutarstranačkih izbora u SDP-u je iza nas. Iako se ne zna tko će voditi SDP idućih godina, jasno je da će to biti Davor Bernardić ili Ranko Ostojić. Izbor između ove dvojice jasan je dokaz da u SDP-u nešto ne štima i da je Socijaldemokratska partija stranka koja umire, a mi smo  nabrojali pet razloga zašto je tomu tako.

1. Nisu spremni na promjene


Unutarstranačka kampanja u SDP-u, iako je ponudila pregršt kandidata, nije ponudila apsolutno ništa zanimljivo. U protekla dva tjedna apsolutno ničim nisu zainteresirali javnost, a na izborima je postalo jasno i zašto - jer nisu spremni za promjene. Iako kandidata nije nedostajalo, nije se uspio nametnuti nitko tko nije u potpunosti potrošen. SDP-ovci su se tako na kraju odlučili na borbu dva istrošena kadra - Davora Bernardića i Ranka Ostojića.

Iako je tek desetak godina u politici, Bernardić se već uspio u potpunosti istrošiti. U Zagrebu mu je podrška minorna, Milanović ga je potpuno marginalizirao, a u javnosti je, osim što je služio Bandiću kao stalak za mikrofon, potpuno nepoznat iako godinama vrši visoke funkcije u stranci.
Probajte se sjetiti neke upečatljive izjave, istupa ili poteza Davora Bernardića. Ako ne možete, ne brinite - ne možemo ni mi.

Ostojić je, pak, čovjek koji je godinama štitio politiku Zorana Milanovića koja je SDP i dovela na grane na kojima se sada je. Sada članove uvjerava da će nešto mijenjati.

Bernardić u Zagrebu ima neznatnu podršku građana, Ostojića je već pobijedio Željko Kerum. Što njih dvojica točno mogu donijeti SDP-u, a onda i Hrvatskoj?

2. Nemaju nikakvu strategiju

Zoran Milanović godinama je strankom upravljao kao da je njegov privatni feud. On je sad otišao, a stranka je ostala u potpunom rasulu, bez jasne ideje i strategije što i kako dalje. U dosadnoj kampanji kandidati su više manje trabunjali o nekakvom povratku ljevici, a nijedno svježe ime svojim programom i idejama nije izbilo na površinu.

Nedostatak svježine i otvorenosti otvorio je put Ostojiću i Bernardiću koji su glasove dobili zahvaljujući snažnoj podlozi unutar stranačkih ćelija, nikako nekoj strategiji koja bi stranci (i državi) trebala biti od koristi.

3. Krcati su potrošenim kadrovima, a fali im svježine i mladosti


Zato jer se u SDP-u, osim par nedovoljno snažnih izuzetaka, već godinama nije pojavilo neko snažno mlado lice kao što je onomad bio Zoran Milanović. Ni sam Milanović, sad je jasno, nije imao interesa da s godinama stvori svog nasljednika, a rezultat je rasulo kakvo danas vlada u stranci. SDP se naprosto dijeli na mlade i anonimne ljude sa jedne strane te stare i istrošene kadrove u čijim rukama stranka umire, a to će se, sad je očito, i nastaviti.

4. Ničim nisu pokazali da su bitno drugačiji od HDZ-a

Na kraju krajeva, SDP ničim nije pokazao da je bolji od HDZ-a. Dokazali su samo da su malo manje loši, ako i toliko. Ali da su dobri, to nikako. Brojne afere i aferice, Linićevo neumorno maltretiranje privatnog sektora, Marasova lupetanja po Facebooku, partijska isključenja nepodobnih kadrova, Marina Lovrić Merzel, drug Sabo kojeg "treba spasiti", Siniša Varga i njegov sukob interesa, Jakovina i Hrvatske šume, a na kraju i desna lutanja Zorana Milanovića mnoge su potjerali od SDP-a. U SDP-u nikada nisu shvatili da su ružnija sestra HDZ-a, kojoj će javnost teže dati povjerenje, ali će ju lakše zamrziti.

Za razliku od HDZ-ovih glasača koji su bezumna vojska, jedan dobar dio SDP-ovih ipak razmišlja i jednostavno nije mogao proći preko svega što je SDP napravio ili pak što je zaboravio napraviti, ovisno iz kojeg se kuta gleda. A ovim izborima su dokazali da nisu spremni ništa mijenjati.

5. Ljevica ionako umire u cijeloj Europi

Naprosto, ljevica je u defenzivi u cijeloj Europi. Problemi multikulturalnosti, teška izbjeglička kriza koja je slijedila dugogodišnju ekonomsku, sve su to pitanja na koja ljevica nije znala (ili nije htjela) dati konkretan odgovor. Zbog svega toga ljevica se diljem Europe rasipa. Iako će se to možda dijelom odraziti i kod nas, hrvatska ljevica na čelu sa SDP-om ima puno veći problem - jednostavno nema pojma što želi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara