PET VELIKIH RIZIKA Što slijedi nakon Trumpovog napada? U sukob se uključila i Sjeverna Koreja

PET VELIKIH RIZIKA Što slijedi nakon Trumpovog napada? U sukob se uključila i Sjeverna Koreja

Foto: Getty images

VOJNI BROD naoružan krstarećim raketama pridružio se danas ruskoj mornarici na obali Sirije, kao odgovor Moskve na američke raketne napade na sirijsku bazu Shayrat koje je prije dva dana iznenada naredio predsjednik Donald Trump.

Istovremeno, Rusija je povukla još jedan zabrinjavajući potez - prekinuli su sporazum s Washingtonom o prevenciji zračnih incidenata u Siriji nakon američkih udara na bazu sirijskih snaga. Rusija i SAD potpisale su taj protokol koji sadrži pravila u cilju sprečavanja zračnih incidenata dvije zemlje na sirijskom nebu u listopadu 2015., nekoliko tjedana nakon početka ruske intervencije.

Kako su izvijestili ruski državni mediji, vojni brod Admiral Grigorovich pridružio se floti od još najmanje šest brodova uz obalu Sirije.

>> NOVI UDARI SAD uništava uporište ISIS-a,  bombardiran i grad u kojem je izveden kemijski napad

Dobar scenarij - i loš scenarij

"Ovo pokazivanje mišića moglo bi dovesti do vrlo lošeg scenarija. Opasnost od sukoba između Rusije, Sirija i SAD-a nije ugodna i mogla bi imati loše posljedice", upozorava vodeći moskovski analitičar Fyodor Lukyanov.

"Ali postoji i pozitivan scenarij. Za Trumpa su pregovori s Rusijom o suradnji u Siriji dosad bili nemogući jer je u njima sudjelovao sa slabije pozicije. Sada možemo reći da je Amerika pokazala svoje sposobnosti, vratila se u igru i pregovori neće biti jednostrani, niti jedna strana neće dominirati, i to stvara preduvjete za dijalog", dodao je.

Putinovi glasnogovornici ranije su upozorili da ruski predsjednik američke napade vidi kao "agresiju protiv suverene države i kršenje međunarodnog prava i to pod lažnim izgovorima".

Uključila se i Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja izjavila je da su američki napadi na sirijsku zračnu bazu izvedeni u petak "neoprostivi čin agresije" koji je pokazao da je odluka Pjongjanga da razvija nuklearno oružje bila ispravna.

Izjava sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova koje je prenijela agencija KCNA prva je reakcija Pjongjanga na američki napad na sirijsku bazu za koju Pentagon tvrdi da je bila uključena u kemijski napad izveden ranije ovoga tjedna.

"Američki raketni napad na Siriju je jasan i neoprostiv čin agresije protiv suverene države i mi to snažno osuđujemo", objavila je KCNA navodeći neimenovanog glasnogovornika sjevernokorejskog ministarstva.

"Današnja realnost pokazuje da je naša odluka da jačamo vojnu moć kako bi se suprotstavili sili silom prava odluka", dodaje se. 

Sjedinjene Države su u petak ispalile desetke krstarećih projektila na sirijsku zrakoplovnu bazu Šajrat za koju kažu da je iz nje pokrenut smrtonosni napad kemijskim oružjem ovaj tjedan.

>> SAD priprema nove napade na Siriju, ruski premijer zaprijetio: "Na korak smo od rata"

Pet velikih rizika nakon Trumpovog napada

CNN je analizirao pet izravnih rizika koje je sa sobom povukao Trumpov napad na sirijsku bazu.

Napadi bi mogli dobiti podršku zapadnih igrača, Turske i njezinog saveznika. Ali jedinstvo i entuzijazam ovih ključnih igrača nije nešto što smo često viđali tijekom šestogodišnjeg rata u Siriji.

Veliki rizik koji se ovdje pojavljuje je da će SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Turska povjerovati da je došao trenutak u kojem će globalna ogorčenost nereagiranjem napokon nestati, a oni će se osjećati mnogo bolje. Ali neće, zaključuje CNN.

Assad će morati reagirati

Bashar al-Assad zasigurno će reagirati, jer to uvijek čini. Reakcija možda neće biti toliko očita i izravna kao napadi SAD-a u Siriji, ali mogla bi uključivati napade na američke mete koje se nalaze u blizini, primjerice u Libanonu. Trump će se morati suočiti s posljedicama koje će biti, piše CNN, neočekivane i nepredvidive.

Rusija će morati reagirati

Nedvojbeno je glavni cilj ruske intervencije u Siriji bio učvrstiti poziciju Moskve na svjetskoj sceni, posebno nakon opasnih posljedica koje su brojne sankcije imale na njihovo gospodarstvo. Sada Rusija mora pronaći prikladan odgovor - možda to neće biti vojna intervencija, a možda neće biti ni u Siriji, ali bi zato moglo biti u Libiji. Ili Ukrajini.

Damask se povlači?

Vlast u Damasku očito je donijela lošu odluku kada su odlučili testirati neiskusnog američkog predsjednika oko kemijskog napada u Idlibu te su pogrešno prosudili njegovu spremnost na reakciju. Godinama izvode zračne napad, ubijaju stotine i tisuće ljudi... Uspješni napad SAD-a mogao bi natjerati Assada da se povuče i razmisli, jer još jedan sličan neuspjeh za njega bi bio neprihvatljiv.

>> VIDEO Zašto je Trump preko noći odlučio žestoko napasti Asada?

Nastavlja se prokletstvo Sirije

Ratovi obično završavaju jer jedna od strana koje sudjeluju u njemu ostane bez vojnika, oružja i novca. Siriju prati drugo prokletstvo - činjenica da se na njezinom teritoriju bore strani borci. Uvijek postoji nova grupa izvana koja je spremna podržati jednu od strana u sukobu, taman kada moć te strane počne popuštati.

Damask trenutno pobjeđuje u borbi protiv pobunjenika. Sljedeća Assadova meta je Idlib, a rat se kreće prema užasnom i krvavom kraju. Nastave li se američke akcije u Siriji, one bi mogle oslabiti Assadov režim i dati novi poticaj pobunjenicima - što će dovesti do produljenja nasilja i krvavog rata u Siriji.

To znači još više kaosa za tzv. Islamsku državu, još više izbjeglica, još više mrtve nevine djece... poput one koja su natjerala Trumpa na akciju, piše CNN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara