Pet velikih svjetskih gospodarstava je u opasnosti od recesije

Pet velikih svjetskih gospodarstava je u opasnosti od recesije
Ilustracija: 123rf

PET velikih svjetskih gospodarstava u opasnosti je od recesije i nije potrebno mnogo da do nje i dođe. 

Britansko gospodarstvo smanjilo se u drugom kvartalu ove godine, dok u Italiji nije bilo pomaka što se tiče rasta. U Njemačkoj je pak došlo do stezanja gospodarstva u tri mjeseca koji su prethodili lipnju. 

"Njemačko gospodarstvo ljulja se na rubu recesije", rekao je Andrew Kenningham, vodeći ekonomist za područje Europe u organizaciji Capital Economics. 

Meksiko je zamalo izbjegao ulazak u recesiju, pod kojom se smatra stezanje gospodarstva u dvama uzastopnim kvartalima, dok je prema dostupnim podacima, Brazil u recesiju već skliznuo u drugom kvartalu ove godine. 

Svih pet navedenih zemalja ubraja se u 20 najvećih svjetskih gospodarstava. Singapur i Hong Kong, dva manja, ali svejedno bitna financijska i trgovinska središta, također su u krizi, analizira CNN

Globalni razlozi krize 

Iako je smanjenje rasta u svakoj od tih zemalja prvenstveno uvjetovano domaćim faktorima, globalni pad industrijske proizvodnje i gubitak povjerenja u poslovanje dodatno su pogoršali situaciju. 

Kinesko gospodarstvo raste najsporijim tempom u posljednja tri desetljeća uslijed trgovinskog rata sa SAD-om, koji je najavio uvođenje novih poreza na uvoz iz Kine u rujnu i prosincu. 

"Slaba pozadina na svjetskoj razini zajednička je svima", rekao je ekonomist Capital Economicsa Niel Shearing. 

Međunarodni monetarni fond smanjio je svoje procjene ovogodišnjeg globalnog rasta gospodarstva na 3,2%, što je najmanje od 2009. Očekivanja za 2020. također su pala na 3,5%. 

Ulagači su pak sve zabrinutiji, a više od trećine vlasnika imovine koje je anketirala vodeća američka banka, predviđa recesiju u idućih 12 mjeseci. 

Pet rizičnih gospodarstava 

Njemačko gospodarstvo uvelike ovisi o izvozu proizvoda u Kinu i SAD, a kriza u svjetskoj automobilskoj industriji imala je negativan utjecaj na vodeće proizvođače automobila u toj državi. 

"Današnji izvještaj o stanju BDP-a definitivno upućuje na kraj zlatnog desetljeća za njemačko gospodarstvo", rekao je vodeći njemački ekonomist Carsten Brzeski. 

Iako strah od kaotičnog Brexita negativno utječe na Njemačku, riječ je o problemu koji najviše pogađa Veliku Britaniju, čije se gospodarstvo smanjuje prvi put od 2012. 

Unatoč tome što se očekuje rast britanskog gospodarstva u trećem kvartalu, izlazak iz EU-a bez dogovora u listopadu recesiju bi učinio neizbježnom. 

U Italiji su pak glavni razlozi krize slaba produktivnost, visoka stopa nezaposlenosti kod mladih, veliko zaduženje i politička previranja. 

Ulaganja su u padu u Meksiku te je uslužni sektor u toj državi pod velikim pritiskom. Brazil je kao najveće gospodarstvo Latinske Amerike opterećen slabom industrijskom proizvodnjom i visokom nezaposlenošću. 

Crne prognoze 

Shearing tvrdi da su neki od razloga za pesimizam neopravdani. Potrošnja globalnih kompanija na stvari poput mehaničke opreme je stabilna, a tržište rada pak odiše vedrinom. 

"Iako neki dijelovi svjetskog gospodarstva pokazuju velike slabosti, osobito u području industrijske proizvodnje, drugima ide jako dobro. Sve je to u skladu s našim stajalištem da je globalno gospodarstvo u fazi usporavanja, a ne kolapsa", dodao je, ali ističe i tri velika rizika. 

Prvi je trgovinski rat između SAD-a i Kine koji bi u slučaju porasta tenzija mogao katastrofalno utjecati na povjerenje u globalnom poslovanju. 

Drugi rizik predstavlja nesposobnost djelovanja središnjih banaka, što dovodi do negativne reakcije na financijskim tržištima, a time i u sveukupnom gospodarstvu. Američke Savezne rezerve prošlog su mjeseca snizile rejtinge prvi put u 11 godina, a Europska središnja banka dodatne je poticaje najavila tek za rujan. 

Treći rizik je uslužni sektor, na koji, unatoč činjenici da je u porastu, uvelike utječe opadanje industrijske proizvodnje.          

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara