Peterle i Tuerk: Proglašenjem ZERP-a Hrvatska si zatvara put u EU

DVOJICA slovenskih predsjedničkih kandidata koji su ušli u drugi krug, Lojze Peterle i Danilo Tuerk, jučer su na POP TV održali svoj drugi televizijski duel.

Iza njih dvojice u prvom krugu najviše je glasova osvojio Zmago Jelinčić, točnije 20 posto ili petinu svih glasova, nacionalist koji je u toku predizborne kampanje Hrvate nazvao govedima. Voditelje je zanimalo kako će njegove glasače nagovoriti da glasaju za njih.

Peterle je rekao da se neće spuštati na nivo te Jelinčičeve izjave, no, da razumije ljutnju zbog Hrvatskih jednostranih poteza. Osudio je najavljeno Hrvatsko proglašenje ZERP-a, te mu je jasno da zašto ljudi nisu zadovoljni. Tuerk je rekao da se iz političke prakse mora maknuti govor poput Jelinčičevog jer kvari političke odnose. No,  i on kao Peterle smatra da ipak neće doći do našeg proglašenja ZERP-a. Ako ipak proglasi ZERP, Hrvatska bi si mogla zatvoriti put u Europsku uniju, složili su se dvojica predsjedničkih kandidata. Peterle kaže da je Jelinčič u predizbornoj kampanji "predstavio jasnu poziciju, bio je razumljiv te je možda drag nekom mojem glasaču i možda ga je  želio vidjeti u drugom krugu".

I u Sloveniji imaju slične rasprave o ulozi predsjednika, kao i mi. Tuerk smatra da se od predsjednika očekuje jasno mišljenje. "Govoriti mora tako da je prepirki što manje. Predsjednik uvijek mora djelovati preventivno. Kao krajnje sredstvo ima mogućnost da uskrati potpis nekog zakona, no onda mora odstupiti jer mi nemamo ustavni veto", kaže Tuerk. Peterle tvrdi da predsjednik ima dužnost reći svoje mišljenje i stavove. "Komunikacija mora biti dobro uspostavljena, da ne dođe do zapletenih situacija", misli Peterle. U Sloveniji je često dolazilo do sporova između predsjednika Janeza Drnovšeka i vlade Janeza Janše.

Sličnost s našim političarima je i to što se i u Sloveniji hvale naklonošću svojih europskih kolega. Tako su Peterlea pitali za skandal s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Naime, on je izdao časopis u kojem je stavio izjavu Angele Merkel u kojoj ona kaže da se veseli suradnji s Peterleom kao budućim predsjednikom Slovenije, te ju je potpisao kao kancelarku. No, iz Njemačkog veleposlanstva su reagirali i rekli da je Merkel to rekla kao predsjednica svoje stranke, što je uobičajeno među partnerskim strankama u Uniji, a ne kao kancelarka. Peterle je rekao da je došlo do slučajne pogreške u redakciji časopisa, te da se ispričao Angeli Merkel.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara