Peterle i Vajgl smatraju da Slovenija uz pomoć EU-a treba što prije riješiti spor s Hrvatskom

Peterle i Vajgl smatraju da Slovenija uz pomoć EU-a treba što prije riješiti spor s Hrvatskom

Foto: Duško Marušić/Pixsell

SLOVENSKI eurozastupnici Alojz Peterle i Ivo Vajgl smatraju da Slovenija uz pomoć Europske unije treba što prije razriješiti spor s Hrvatskom oko implementacije arbitražne presude na kojoj inzistira vlada Mire Cerara, ali ističu da Slovenija u svojoj poziciji u pogledu arbitraže treba sačuvati političko jedinstvo.

Pitanje implementacije trebalo bi riješiti što prije, kazao je u petak za RTV Slovenija Peterle, nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova, dodavši da se boji kako bi se to pitanje inače moglo produljiti i postati dio predizborne kampanje jer su u Sloveniji kroz manje od pola godine parlamentarni izbori.

"To ne bi bilo dobro", kazao je Peterle.

Peterle je u više prilika izražavao čuđenje različitim pristupima i izjavama koje su oko arbitraže i dijaloga s Hrvatskom iskazivali premijer Cerar i njegov ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, inače predsjednik koalicijske stranke umirovljenika DESUS.

Za njega neki analitičari u Sloveniji misle da je tako povećao "medijsku vidljivost" svoje stranke pred potencijalnim biračima stranke umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S nekim Peterleovim ocjenama slaže se i Vajgl, nekoć ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednika za vanjsku politiku iz vremena kad je na tom mjestu bio pokojni Janez Drnovšek.

Vajgl očekuje da će na Hrvatsku djelovati Europska unija, kako bi ona prihvatila rezultat arbitraže, te kaže da Bruxelles ne može "oprati ruke" jer je upravo arbitražni sporazum iz 2009. omogućio ulazak Hrvatske u EU.

Tako je arbitražni sporazum  zapravo postao dio europskog prava i eksplicitno je spomenut u nekim dokumentima Europske unije, kazao je Vajgl, dodavši da je u vezi s arbitražom Hrvatska već izgubila međunarodni ugled.

Dodao je da se boji kako bi se to moglo dogoditi i Sloveniji ako oslabi svoje pozicije u odnosu s Hrvatskom i međunarodnom zajednicom zbog unutarnjih političkih polemika koje bi dovele u pitanje implementaciju arbitraže.

U petak je istekao šestomjesečni rok za primjenu odluke Arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje, a Slovenija inzistira na njezinoj provedbi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara