Peterlićeve ´studije o devet filmova´ u mm-u

Nova knjiga hrvatskog filmskog teoretičara Ante Peterlića ´Studije o devet filmova´ bit će predstavljena 19. prosinca u Multimedijalnom centru (MM) Studentskog centra.

Nakon ´Ogleda o devet autora´, u ´Studiji o devet filmova´ Peterlić interpretira klasike filmske umjetnosti - filmove ´M´, ´Pravilo igre´, ´Građanin Kane´, ´Vrtoglavica´, ´Rio Bravo´, ´Do posljednjeg daha´, ´Prošle godine u Marienbadu´, ´Osam i pol´ i ´2001: Odiseja u svemiru´.

Peterlićeve analize u najnovijoj knjizi rasvjetljavaju često skrovitu motivsku strukturu djela i strukturu osobitih retoričkih postupaka rabljenih u danome filmu, napisao je u recenziji knjige filmolog Hrvoje Turković, dodavši da on uz to daje povijesne linije pojedinih motiva i postupaka, naznačujući društveno povijesnu pozadinu.

Turković drži da je ta knjiga nezaobilazan priručnik i dragocjen interpretacijski predložak za nastavnike, studente, đake, kritičare i ´radoznale duhove koje zaokuplja film´.

Na večer predstavljanja knjige, po izboru autora, u MM-u će se prikazati film ´Pravilo igre´ (1939.) Jeana Renoira, koji je u nedavnoj anketi kritičara britanskog časopisa ´Sightand Sound´, proglašen trećim najboljim filmom svih vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara