Petersen govorio pred vijećem NATO-a o Kosovu

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Soren JessenPetersen zatražio je, obraćajući se u srijedu veleposlanicima zemalja članica NATO-a u Bruxellesu, da Savez zadrži dovoljno snaga na Kosovu kako bi se osigurali red i sigurnost te se založio za što bržu uspostavu novih kosovskih institucija, objavljeno je u sjedištu UNMIK-a u Prištini.

"Ukoliko mi ne možemo zaustaviti potencijalne prijetnje za red i sigurnost na Kosovu, nećemo uspjeti u našem cilju stvaranja jednog stabilnog i višetničkog društva za budućnost", rekao je Petersen pred Vijećem NATO-a.

Prema priopćenju UNMIK-a, civilni upravitelj UN-a je kazao kako je sigurnost tijekom kampanje i na dan izbora na Kosovu bila zadovoljajuća te da su od ožujskih nemira UNMIK i KFOR radili zajedno na povećanju sigurnosti, uz posebnu pozornost posvećenu manjinskom stanovništvu. Također je izrazio očekivanje da će sve etničke zajednice na Kosovu sudjelovati u kosovskim institucijama te je ukazao na potrebu bržeg konstituiranja nove Vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petersen je, prema priopćenju, istaknuo je važnost suradnje UNMIK-a s ICTY-em osudivši prijetnje svjedocima kakvih je na Kosovu bilo.

Soren Jessen-Petersen razgovarao je u utorak u Den Haagu s glavnom tužiteljicom Haškog suda Carlom del Ponte, a idućih bi dana, prema najavama, trebao razgovarati i s visokim dužnosnicima Europske unije i Vijeća Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara