Peti sabor HSP-a ponovno izabrao Đapića za predsjednika stranke

Peti sabor Hrvatske stranke prava (HSP) povjerio je danas Anti Đapiću još jedan četverogodišnji mandat predsjednika stranke.

Zahvaljujući izaslanicima na plebiscitarnoj podršci (izabralo ga je 1228, a protiv je bilo 50 izaslanika), Đapić je naglasio kako je to znak široke potpore nastavku reformi u HSP-u.

Ocijenio je kako će HSP "vrlo skoro odlučivati o sastavu neke nove vlade i parlamentarne većine", naglašavajući kako stranka "ima dovoljno kompetentnih članova da može sastaviti bolju vladu od ijedne do sada"

"Spremni smo pobijediti na idućim izborima, jer birači imaju sužen izbor i jasno im je da nema nikakva pokretanja Hrvatske, ni alternative u slučaju propasti politike koja počiva na samo jednom cilju - bezuvjetnom ulasku u EU".

Ponovio je da je HSP spreman na suradnju sa svim demokratskim parlamentarnim strankama, a HDZ-u je poručio da "HSP neće biti ničiji satelit i priljepak, a ni dopustiti da nas bilo tko drži na marginama".

Komentirajući tvrdnje Predsjednika Sabora Vladimira Šeksa (HDZ) da se "HSP pokazao kao vrlo vjeran saveznik SDP-u, a jedan od razloga je to što će Đapić tako riješiti svoje stambeno pitanje", Đapić je kazao kako "takve izjave više priliče udbaško-obavještajnom djelovanju, nego međustranačkim odnosima".

Šeksu je poručio i da ga "može biti sram što, zbog svoje jadne stolice, jučer u Saboru nije razobličio napad na Domovinski rat i stvaranje hrvatske države".

Hrvati, po Đapiću, "moraju imati nultu stopu razumjevanja za napade na Domovinski rat, kao što Židovi imaju za svoj holokaust", jer će, smatra, u protivnom u pitanje doći sami temelji države.

Peti Sabor HSP-a donio je i svoju Deklaraciju, kojom se, među ostalim "ograđuje od svakog oblika totalitarizma i gušenja demokracije", te kao moralno dvojbeno i politički neprihvatljivo ponašanje, osuđuje korupcija, nepotizam, ratno profiterstvo, sukob interesa, te podržavanje i sudjelovanje u ratu protiv Hrvatske.

Naglašava se da je Hrvatska pomorska zemlja, čija je prednost očuvan okoliš i rezerve pitke vode te da se razvoj ne može temeljiti na osiromašenju radne snage, nego na dobrom obrazovnom sustavu.

Ističe se da "rasprodaja Hrvatske i njezinih prirodnih bogatstava nisu nikad bili nacionalni interes", te da Hrvatska ne smije pristati da se to čini u dnevnopolitičke svrhe.

Stranački je sabor izmijenio i Statut HSP-a, a izabrani su i članovi Časnog suda i Nadzornog odbora stranke.

Petom saboru HSP-a obratili su se i predstavnici većine parlamentarnih stranaka, pozdravljajući izborni uspjeh HSP-a na prošlim parlamentarnim izborima i ističući povezanost svojih stranaka s HSP-om i pravaškim pokretom uopće.

Tonino Picula (SDP) ocijenio je da su se u Hrvatskoj "konačno produktivno susrele socijaldemokratska i pravaška ideja", Zlatko Tomčić (HSS) podsjetio je da su HSS i HSP jedine stranke na hrvatskoj političkoj sceni koje su tu od samih početaka hrvatskog parlamentarizma, a Ivo Banac (LS) naglasio je da je začetnik HSP-a Ante Starčević bio najveći liberalni mislilac svog vremena.

Pozdravljajući okupljene u ime Libre, Hrvoje Kraljević je izvijestio o svojim "obiteljskim" vezama s HSP-om. Citirao je tekst objavljen u časopisu "Hrvat", iz 1932., u kojem se navodi da je stan njegova (Kraljevićeva) pradjeda, na zagrebačkoj Novoj Vesi, bio "glavno logorište pravaša za teških Kuenovih vremena", dok je Benjamin Tolić (HB) kazao kako nema što za dodati, jer je, "sudeći po govorima prethodnih govornika, jasno da smo svi pravaši".

Sabor je, u ime HDZ-a, kratko pozdravio ministar financija Davor Šuker.

(Hina) xibob yddZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara