Petorica terorista osuđeni zbog planiranja bombaških nabada u Britaniji

PETORICA britanskih državljana osuđeni su u ponedjeljak u Londonu zbog planiranja terorističkog bombaškog napada u kojem su mogle poginuti stotine ljudi. Okrivljenici su napad planirali u suradnji s al-Qaidom, prenosi BBC.

Jawad Akbar, Salahuddin Amin, Anthony Garcia, Omar Khyam, Waheed Mahmood osuđeni su zbog udruživanja s Kanađaninom Mohammedom Mominom Khawajom za planiranje izazivanja eksplozije sa ciljem usmrćivanja velikog broja ljudi.

Sva petorica su u potpunosti odbacili odgovornost za djela za koja ih se teretilo.

Khyamov brat Shujah Mahmood i Nabeel Hussain oslobođeni su optužbe za umiješanost u planiranje napada.

U presudi izrečenoj nakon jednogodišnjeg suđenja moglo se čuti da su okrivljenici napad planirali izvesti u trgovačkom centru, noćnom klubu i mreži benzinskih crpki, a eksploziv su namjeravali izraditi od amonij nitrata, sredstva koje se koristi kao dodatak gnojivu.

Garcia i Khyam su osuđeni zbog posjedovanja materijala s kojima su namjeravali izvršiti terorističko djelo, a Khyam je također osuđen zbog posjedovanja aluminijskog praha koji se koristi pri izradi eksploziva.

Policija je terorističkoj skupini planove pomrsila 2004. godine nakon što je britanska tajna služba MI5 otkrila njihove veze s islamističkim ekstremističkim skupinama diljem svijeta koje je ta služba nadzirala.

Njihov je plan razbijen otprilike 16 mjeseci prije izvršenja terorističkih napada iz srpnja 2005. u kojima je ubijeno 52 Londončana.

Na suđenju se također otkrilo da  su se neki od terorista sastali s dvojicom bombaša samoubojica koji su izveli napad u Londonu 7. srpnja 2005. Planiranje napada bilo je u završnoj fazi jer je teroristima preostalo da još samo odluče koje će objekte uništiti eksplozijama.

Detalji slučaja čuvani su u tajnosti kako bi se osiguralo pošteno suđenje. Tijekom iznošenja dokaza otkriveno je postojanje veza između petorice okrivljenika i samoubojica koji su 7. srpnja aktivirali eksploziv u londonskoj podzemnoj željeznici i u jednom autobusu. Osim toga otkrivene su i veze s drugim al-Qaidinim ćelijama.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara