Petorica u Španjolskoj nisu osuđena za silovanje jer žrtva nije bila svjesna

Petorica u Španjolskoj nisu osuđena za silovanje jer žrtva nije bila svjesna
Ilustracija: 123rf

ŠPANJOLSKE feminističke skupine i pravničke udruge tražile su izmjenu kaznenog zakona nakon presude izrečene petorici muškaraca optuženih za grupno silovanje četrnaestogodišnje djevojčice.

Sud u Barceloni nije u četvrtak prihvatio optužbu za spolni napad, što u španjolskom zakonu odgovara silovanju, ocijenivši da žrtva nije bila "pri svijesti" zbog uzimanja droge i alkohola te da optuženici nisu "primijenili nikakvo nasilje ni zastrašivanje".

Petorica osuđena za spolno zlostavljanje

Petorica su osuđena na zatvorske kazne od 10 do 12 godina za spolno zlostavljanje, što je blaža kvalifikacija od silovanja.

Za spolni napad, odnosno silovanje, može se dobiti kazna od 15 do 20 godina zatvora.

Druga dvojica optuženika su puštena na slobodu. Zločin se zbio u listopadu 2016. na proslavi u napuštenoj tvornici u Manresi u Kataloniji, 60 kilometara sjeverno od Barcelone.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau na Twitteru je osudila "sramotnu presudu". "Nisam sutkinja i ne znam koliko godina zatvora zaslužuju, ali ono što znam je da to nije zlostavljanje, nego silovanje!" rekla je Colau.

"Problem nije presuda, nego kazneni zakon" koji kaže da se primjena nasilja i zastrašivanja mora dokazati kako bi se nekog osudilo za silovanje, rekla je za radio Cadena SER Montserrat Comas, glasnogovornica udruge Suci za demokraciju za Kataloniju.

Ocijenila je da Španjolska mora izmijeniti zakon i silovanjem nazvati svaki spolni odnos bez pristanka, poput većine europskih zemalja i kao što je navedeno u Istanbulskoj konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama koju je Madrid ratificirao 2014.

"Događaj je posebno gnusan jer je riječ o malodobnici od 14 godina", dodala je.

Traže se izmjene zakona

Slučaj podsjeća na "vučji čopor", kako su se nazvala petorica muškaraca optužena za grupno silovanje djevojke u Pamploni 2016. Njihova prva osuda 2018. na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog spolnog iskorištavanja i njihovo privremeno puštanje na slobodu potaknuli su val feminističkih prosvjeda. U lipnju 2019. Vrhovni sud je optužbu preinačio u silovanje i osudio ih na 15 godina zatvora.

Nakon prve presude u slučaju Pamplona socijalistička vlada je najavila reformu kaznenog zakona kako bi dodala formulaciju o "izričitom pristanku". No još nije bilo nikakve izmjene.

Marisa Soleto, čelnica Zaklade za žene, ocijenila je na Twitteru da je slučaj Manresa "još jedan dokaz koji govori u prilog izmjene zakona".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara