Petra putuje na liječenje u Barcelonu, prikupljen novac za prvi dio, ali potrebno je još 788.000 kuna

Petra putuje na liječenje u Barcelonu, prikupljen novac za prvi dio, ali potrebno je još 788.000 kuna

Foto: Obiteljska fotografija

DVANAESTOGODIŠNJA djevojčica Petra Zrilić koja boluje od neuroblastoma danas putuje na liječenje u Barcelonu. Zahvaljujući humanitarnoj akciji koju je za nju pokrenula Zaklada Nora Šitum, prikupljen je dio novaca dovoljan za prvi dio liječenja, no potrebno je još 788.000 kuna kako bi uspjela platiti kompletno liječenje.

U akciji za Petru koja je pokrenuta prije tjedan dana prikupljeno je 162.000 kuna, a liječenje košta 950.000 kuna. Kako doznajemo od Đane Atanasovski, sreća je što se liječenje može plaćati u ratama tako da će Petra nastaviti s liječenjem iako još nije u cijelosti prikupljen potreban iznos.

>>PETRI TREBA POMOĆ Dosad skupljeno 117.000, hitno treba 950.000 kuna

>>Majka Nore Šitum poziva: Petrini roditelji ostali bez novca za liječenje, pomozite joj!

"Dragi naši, za Petru je do sada prikupljeno 125.000 kn putem uplata na žiro račun i 37.000 kn pozivima na humanitarni telefon. Uplaćeni smo iznos prebacili Petrinoj mami i zahvaljujući svima vama Petra u nedjelju putuje u Barcelonu! Ovaj je iznos dovoljan za početak terapije, a sad nastavljamo s prikupljanjem sredstava koja su potrebna za nastavak cjelokupnog liječenja. Prvu smo prepreku uspješno savladali i idemo dalje istim tempom do cilja", napisala je Norina mama Đana Atanasovski i pozvala sve da zovu humanitarni broj telefona koji su otvorili za Petru 060 933 933 (cijena poziva s PDV-om 6,25 kn).

Petru znaju s Rebra gdje se liječila njihova Nora

Oni koji žele mogu uplatiti i novac za Petrino liječenje na račun HR7123400091510643583, SWIFT PBZGHR2X.

Đana Atanasovski Petru poznaje još s Rebra, na kojem se liječila kad i njena Nora.

"Mi ju pamtimo s Rebra gdje se liječila u isto vrijeme kad i naša Nora. Njen široki osmijeh i prekrasne velike oči ne možete ne primijetiti. Petra svoje liječenje mora nastaviti u Dječjoj bolnici u Barceloni jer imunoterapije koja joj je potrebna, nažalost nema u Hrvatskoj. Liječenje košta oko 950.000,00 kn, a Zaklada Nora Šitum je za ovu humanitarnu akciju otvorila POSEBAN IZDVOJENI RAČUN i sva sredstva koja prikupimo uplatit će se na račun njenih roditelja jer roditelji zakonski ne smiju organizirati akciju za svoje dijete. Uz vašu pomoć i pod Norinim imenom krećemo u borbu za našu Petru! Pomoći možete uplatom na žiro račun ili pozivom na broj telefona koji su istaknuti na slici. Proširite glas i idemo zajedno za Petru! Hvala vam svima od srca", napisala je Norina majka Đana Atanasovski na stranici Zaklade Nora Šitum.

Index je, podsjetimo, razgovarao s Petrinom majkom Ljubicom Zrilić koja nam je opisala tijek Petrine bolesti i što je sve djevojčica u ovih sedam godina borbe morala proći. Kao prvo treba napomenuti da je Petra jako dobro reagirala na prvi dio imunoterapije u Barceloni, gdje je provela pet mjeseci.

Sad treba krenuti u novi ciklus, no njena obitelj više nema novca, a znajući da joj taj lijek pomaže, odlučili su se obratiti za pomoć javnosti.

Od rujna na liječenju u Barceloni

"Petra se od rujna 2017. liječi u Barceloni. Odradili smo prvi dio liječenja i u cijelosti ga platili. Terapija je prošla dobro jer Petra nema nikakvih popratnih bolesti osim osnovne bolesti. Treba se nastaviti i dalje liječiti imunoterapijom, a za to su nam potrebna i dodatna sredstva jer liječenje ne možemo sami platiti.

Obraćam se dobrim ljudima za pomoć koji su nam i prije pomagali i podržavali nas u ovako teškoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naša Petra je sad dobro, odnosno puno bolje nego prije, a pred nama je još težak put, a iako joj se ne sviđa što mora biti u Barceloni, sad vidimo da to liječenje ima smisla i da joj pomaže te želimo da ga nastavi", rekla je za Index Petrina majka Ljubica Zrilić.

12-godišnja Petra živi u Zadru i najmlađe je od petero djece Ljubice i Branimira Zrilića. Prije sedam godina liječnici su joj dijagnosticirali neuroblastom i upućena je u KBC Zagreb. U tih sedam godina liječenja prošla je 40 kemoterapija, 60 zračenja i 3 puta zračenje cijelog tijela, rekla nam je njezina majka Ljubica.

Petrina borba traje 7 godina

"Petra je imala 4 operacije, a njezino tijelo zračeno je triput. Zadnja dva ciklusa jedva se izvukla. Svaka daljnja kemoterapija za Petru može biti pogubna. Naša liječnica na Rebru predložila je imunoterapiju", rekla je za Index Ljubica Zrilić.

Kako u Hrvatskoj, kaže nam, Petra nije bila kandidat da dobije novi lijek dinutuximab beta (imunoterapija), nisu imali nikakvog izbora nego joj sami pronaći kliniku gdje bi je mogli liječiti. Poslali su upite na nekoliko klinika u Europi i dobili pozitivan odgovor one u Barceloni.

"Ondje smo otišli 2. rujna i liječenje se tamo provodilo u dnevnoj bolnici. Dva tjedna bi primala terapiju, a potom dolazila na pretrage. Gotovo 3 mjeseca smo bili u komadu i samo jednom došli kući jer nam je put preskup. Tamo su dolazili i moj sin i suprug jer oni znaju engleski, da mi pomognu u komunikaciji s liječnicima, a također smo imali i pomoć naših ljudi koji tamo žive pa su nam prevodili kad su mogli.

U Barceloni smo boravili pet mjeseci i sad krajem veljače ponovno trebamo ondje nastaviti liječenje. Prvi dio liječenja smo u cijelosti platili, a sad nam treba 950.000 kuna da pokrijemo drugi dio liječenja.

Liječenje daje rezultate

"Zasad je primila pet ciklusa ove imunoterapije, a liječnik u Barceloni nam je rekao da je prvo moramo dovesti na obradu te da će tek potom odlučiti hoće li je liječiti. No tad je vidio da je Petra dobro i pristao na liječenje. Da je bila u lošem stanju, on je ne bi uzeo na liječenje.

U Hrvatskoj se dugo liječila i nisu joj imali ništa novo dati. Kako joj na Rebru nisu napravili transplantaciju matičnih stanica, tako su mi rekli da ne može biti ni kandidat za lijek dinutuximab beta. Kad sam na Rebru pitala zašto joj nisu transplantirali matične stanice iako ih imamo pohranjene, nisam dobila nikakav odgovor.

Tako da smo sretni što su je u Barceloni pristali liječiti, najvažnije je da ta terapija ima učinka jer je Petri dobro, dobri su nalazi i sad trebamo nastaviti s liječenjem", rekla nam je Ljubica Zrilić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara