Petrač uz pratnju specijalaca prebačen u pulski zatvor zbog vlastite sigurnosti

HRVOJE PETRAČ prebačen je iz Lepoglave u pulski zatvor iz, kako je priopćilo Ministarstvo pravosuđa, "organizacijsko sigurnosnih razloga", te osim toga nisu dodatno pojasnili razloge njegovog premještaja. Sigurno je jedino da do premještaja nije došlo radi nekog kažnjavanja Petrača.

Petrač je do Pule stigao uz jaku policijsku pratnju i specijalce naoružane dugim cijevima u nekoliko policijskih vozila, a niti on sam nije znao kada će biti prebačen iz Lepoglave.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović novinarima je nakon sastanka sa svojim suradnicima, na kojem su predstavljene nove mjere za borbu protiv organiziranog kriminala, kazao kako je Petrač premješten u pulski zatvor jer je procijenjeno kako mu se tamo može jamčiti bolja sigurnost. Šimonović kaže kako se radi "o sigurnosnoj prosudbi o sigurnosti Petrača i drugim sigurnosnim procjenama uskočke policije" što je jedna od novina Pravilnika o pogodnostima zatvorenika. U skladu s tim Pravilnikom sigurnosnu procjenu daje policija, što ranije nije bio slučaj.

Ministar Šimonović nije mogao potvrditi jesu li Petraču stigle konkretne prijetnje, kazavši samo da je to pitanje za MUP.

Premještaj Petrača kao dio novih mjera borbe protiv organiziranog kriminala

Pretpostavlja se da je ovo još jedna od posljedica novih mjera koje su najavili novi ministri Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović, kao što se shvatila i jučerašnja odluka od ponovnom suđenju Nikici Jelaviću za ubojstvo nevinog prolaznika Zorana Dominija.

Ministar pravosuđa Šimonović je jučer u Saboru najavio da se odmah počinje sa primjenom oštrijih zatvorskih uvjeta i mjera prema osuđenicima za organizirani kriminal. Upravo danas je u Narodnim novinama objavljen Pravilnik o pogodnostima zatvorenika, a prema njemu će takvi zatvorenici sa svijetom moći komunicirati samo ako im odobri posebna policijska jedinica MUP-a nadležna za borbu protiv organiziranog kriminala.

Upitna sigurnost pulskog zatvora

Nakon što su pojedini mediji danas zatvor u Puli nazvali "najsigurnijim u Hrvatskoj", Damir Kajin reagirao je izjavom kako je "pulski zatvor Sheraton među zatvorenicima", prenosi Regional Express. Naime, početkom 2006. godine jedan je zatvorenik pobjegao na krov zatvora tražeći svoja prava, a pregovori s policijom su počeli tek nakon što je njegov brat gotovo sasvim neometano preskočio zatvorsku ogradu i ušao u dvorište zgrade. Je li stupanj sigurnosti u pulskom zatvoru nakon tog incidenta poboljšan, zasad nije poznato. Zna se tek da je većina soba tijekom dana pod ključem i da se radi o jednom od najbolje čuvanih zatvora u Hrvatskoj unatoč prekrcanim kapacitetima.

R.I.
Foto: AFP/RegionalExpress

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara